10 ideja kako maksimalno iskoristiti prostor i povećati malu kuhinju

Male kuhinje izazov su za mnoge. Ne samo da je u skučenom prostoru teže pripremati obroke, već je potrebno i više organizacijskih vještina da se pospreme i pohrane sve važne sitnice. No postoje neki trikovi koji će vam olakšati taj zadatak. piše Zadovoljna.hr

 

1. Nabavite namještaj s kliznim vratima

Kuhinjski ormarići s kliznim vratima štede dragocjeni prostor u vašem domu, te vam omogućavaju lakše snalaženje.

2. Uložite u kuhinjska kolica s kotačićima

Kuhinjska kolica s kotačićima su fleksibilan skladišni prostor koji možete premještati po potrebi, a koristiti čak i u drugim prostorijama u domu ili na terasi.

3. Postavite police do vrha

Ugradnja polica na zidovima je odličan način za pohranjivanje stvari. No nemojte staviti tek jednu ili dvije police. Naprotiv, postavite ih sve do vrha. Na vrh odložite stvari koje ne koristite svakodnevno, a na dohvat ruke staviti stvari bez kojih ne možete.

4. Napravite pomične police po mjeri

Želite li maksimalno iskoristiti prostor u maloj kuhinji, razmislite o kupnji namještaja po mjeri. Često se između kuhinjskih elemenata nađe nešto slobodnog prostora u koje ne stanu klasični komadi iz trgovina namještaja. U te uske prostore može se ugraditi pomična polica-smočnica.

5. Iskoristite baš sav prostor u kuhinjskim elementima

Kupite organizatore za ladice i tako pohranite više stvari u kuhinjske elemente. Primjerice, unutrašnje stranice ormarića mogu poslužiti kao stalak za poklopce ili slične stvari.

6. Napravite šank za blagovanje

U malim kuhinjama nema mjesta za stol i stolice za objedovanje. Umjesto toga ugradite šank na kojem obroke možete pojesti s nogu. U ovu svrhu poslužit će i daska koju ste stavili uz prozor prostore ili na neko slično mjesto.

7. Objesite stvari iznad glave

Ukoliko vam to prostor omogućava, tave i lonce možete objesiti na kuke iznad glave, odnosno ispod stropa. Značajan prostor ćete uštedjeti i ako postavite stalak za sušenje suđa iznad samog sudopera.

 

Tri trika za vizualno povećavanje kuhinje

1. Odaberite kuhinjske elemente i pripadajuću opremu u svjetlijim bojama koje vizualno povećavaju prostor.

2. Prostor će izgledati veće i ako na jedan zid objesite veće ogledalo u kojem će se reflektirati ostatak kuhinje.

3. Prostor će izgledati manje skučeno i neuredno ako što manje stvari držite na kuhinjskom pultu, odnosno na vidljivim mjestima.

Kuhinjska kolica na kotačiće možete koristiti i na terasi

 

(Žene.ba)