10 razloga zašto želimo posjetiti Maltu

Postoje mjesta koja vam ne padnu prva na pamet kada razmišljate o idealnim destinacijama za putovanje, ali su potpuno čarobna. Takvo je mjesto Malta. Gotovo svaki kutak ove otočne države je priča koja ostavlja dubok dojam na putnika. Ljudi su ovdje navikli na diverzitet zato ćete se osjećati poput lokalca, a ne izgubljenog stranca koji se teško uklapa.

Brojni muzeji, od onih gdje možete uživo upoznati događanja Drugog svjetskog rata do onih gdje se divite automobilima. Hramovi, crkve i galerije tek su priča bez kraja. Hrana koja otvara sve čakre i plaže na kojima biste zauvijek ostali.

Ovdje su povijest pisali Feničani, Kartažani, Rimljani, Arapi i Britanci i svi su ostavili svoj pečat uklopljen u biser Sredozemlja.

Šareni brodići luzzu, Malteški vitezovi i tri grada (Vittoriosa, Senglea, Cospicua) koji svjedoče o burnoj prošlosti, filmski setovi i dojmljive plaže samo su dio zanimljivosti Malte.

Teško je sve sažeti riječima jer Malta je fenomen koji se mora doživjeti. No, odabrali smo deset detalja koji su za nas sasvim dovoljni razlozi da otputujemo na ovaj predivan otok gdje sunce gotovo da ne zalazi.

VALLETTA

Lijepa prijestolnica Malte prava je riznica bogate historije. Ovo je jedan od najmanjih glavnih gradova na svijetu, ali u njoj se ima puno toga za vidjeti i doživjeti. Valleta će vam omogućiti mješavinu historije i modernog društva sa svim događanjima, restoranima i uzbudljivim shoppingom (pritom su cijene vrlo pristupačne). Također, možete se diviti staroj arhitekturi i posebnim balkonima prepunim cvijeća. Svaki kutak ovog grada je živa razglednica. Uz sve ove dobre strane, Valletta je također odlično prometno povezana s cijelim otokom pa autobusom možete posjetiti sva mjesta koja vas zanimaju i svoje putovanje tako pretvoriti u pravu pustolovinu.

MEGALITSKI HRAMOVI

Na Malti ćete moći posjetiti nekoliko prahistorijskih hramova. Ħal-Saflieni Hypogeum je najstariji otkriveni  podzemni hram na svijetu. Labirint mjesta ukopa star je više od 5000 godina, a Hal-Seflieni Hypogeum je jedina atrakcija ograničena na samo 80 posjetitelja dnevno. Stoga je mudro unaprijed rezervirati razgledavanje.

MALTA'DA BİR HYPOGEUM❗️ Dünyanın en iyi korunmuş, tarih öncesi devirlere uzanan alanlarından birine götürüyorum sizi. ?Malta, güney Akdeniz’de 3 adadan oluşan bir devlet. Hypogeum ise tarih öncesi devirlere dayanan yeraltı mezarlıkları. ?Dünyanın en "olağanüstü arkeolojik alanlarından biri" olan bir hypogeum, bu küçük Avrupa ülkesinde halka açıldı. ?M.Ö. 4000 yılına tarihlenen Ħal Saflieni Hypogeum’u, yaklaşık 1,500 yıl boyunca bir yeraltı mezar odası olarak kullanılmış. ?Yumuşak Globigerina kireç taşı oyularak oluşturulan koridor ve geçitler ile meydana gelen yer altı ağı Avrupa'nın bilinen tek Neolitik Çağ nekropolü. ?Bilim insanları buraya 3 seviyede 6 binden fazla insanın gömüldüğünü söylüyor. Burası ayinlerin yapıldığı bir tapınak olduğu için, kemiklerin ayinlerde kurban edilen insanlara ait olduğu ve ziyarete gelen insanların ölülere ait sesler duydukları iddia ediliyor. ?Duvarlardaki oyuklar akustik efektin etkisini ve ekoyu artıyor. Bu inşa sistemi, yapının Bronz Çağı öncesine dayanması sebebiyle yüksek seviyede gelişmişlik göstergesi kabul ediliyor. ?İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç'ten sağlanan fonlar ile Haziran 2016’da Hypogeum, 1.2 Milyon dolar bütçeli bir tadilata girdi. Yeni bir çevre yönetim sistemi kuruldu. Hypogeum'un iç cephesindeki tabloların korunmasına yardımcı olmak için su şebekesinin yerinin değiştirilmesi bu kapsamda yapılan işlemlerden sadece ikisi. ?Benzer bir çevresel kontrol 1990'lı yıllarda başlatılarak, günlük ziyaretçi sayısı 80 kişiyle sınırlandırıldı. Zira insanların varlığı, yağlı parmak izleri ve artan CO2 seviyesi sebebiyle zaman içinde hassas ortam bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. ?Gitmek isteyenler için önemli bir hatırlatma: Günde sadece 80 kişi girebiliyor. Giriş, yetişkinler için 39 Dolar, çocuklar için 17 Dolar, yaşlılar ve öğrenciler için 22 Dolar. ?Giriş yapmak için haftalar veya aylar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekebilir. Ancak yap(a)madıysanız bile, ziyaretçi merkezinde yeni hizmete alınan bir sanal gezi sayesinde, deneyimleyip etkilenmeniz de mümkün.

A post shared by MY (@yilmazmuh) on

MDINA & RABAT

Ovo je još jedna lokacija koja će biti prepoznatljiva ljubiteljima serije Game of Thrones. No, bez obzira na ovaj zanimljiv i filmofiličan detalj, ovo mjesto je nevjerojatno lijepo i uzbudljivo zbog svoje posebne karizme. Historija, arhitektura i egzotično okruženje sve to čini ovo mjesto, posebno Mdinu- tzv. silent city vrijednim pažnje. Ovdje su sačuvana baština stara oko 4000 godina.

GOZO

Gozo je otok pored Malte neobično lijepe prirode potpuno različit od same Malte. Riječ je o zelenom otoku koji podsjeća na Irsku, što ga čini odličnim mjestom za one koji vole provoditi vrijeme u prirodi. Tu ćete naići i na neke od najboljih plaža, poput uvale Ramla i zaljeva San Blas.

POPAJEVO SELO

Mellieha je dom Sweethavena, odnosno upravo na ovom mjestu je  sniman film Popaj iz 1980. godine u kojem glumi Robin Williams. Sada je glavna turistička atrakcija na Malti, gdje posjetitelji mogu šetati filmskim setom, ući u zgrade, zabavljati se uz animatore i uživati u drugim atrakcijama kao što su bazeni, mjesta za sunčanje, izleti brodom, ukusna jela i česti performansi. Savršeno za cijelu obitelj.

#malta #popayvillage

A post shared by Ingrid Sever (@ingrid_sever) on

BLUE LAGOON

Blue lagoon je bez dvojbe najpoznatije mjesto na Malti smješteno na malenom otoku Camino. Ovdje možete stići malenim brodom s Malte i priuštiti si morski izlet idealan za prikupljanje dojmljivih i atraktivnih fotografija. Intenzivna plave i smaragdno zelene nijanse mora ostavljaju upečatljiv dojam na svakog posjetitelja. Toplina, osunčanost, lagani povjetarac i uživanje. Sve je to Blue Lagoon.

TA QALI CRAFT VILLAGE

Na ovome mjestu nekada je bila vojarna, a danas je preuređena u cijelo selo rukotvorina. Idealno mjesto za istraživanje, upoznavanje malteške kulture i kupnju suvenira. Čipka, ručno izrađeni satovi, nježni filigranski nakit i zadivljujući ganutell cvjetovi pojavljuju se na obrtničkim tržištima i sajmovima sela i ukrašavaju kuće i crkve pa ćete uistinu uživati u malteškim rukotvorinama i umjetničkom stvaralaštvu.

RONJENJE

Ukoliko ste zaljubljenik u morske dubine onda ćete zasigurno uživati na Malti. Ovdje je ronjenje vrlo popularno, a otok je uvršen u top tri svjetske destinacije za ovaj podvodni sport.

GASTRONOMIJA

S obzirom na svoj geopolitički položaj tijekom vremena na ovome su se mjestu ispreplitale različite kulture i utjecaji koji su od Malte napravili ambijent jedinstven u svijetu. To je posebno primjetno i u gastronomiji otoka. Najizraženiji su utjecaji arapske, britanske i talijanske kuhinje pa ćete ovdje moći kušati specijalitete s okusom Mediterana, Velike Britanije i istočnjačke začinjene delicije. Sve zajedno je poseban gastro doživljaj koji se ne propušta. U tradicionalnom malteškom jelovniku dominiraju ribe od kojih su omiljene skuše lampuki te morski plodovi, posebno hobotnice i sipe. Često se priprema junetina i meso kunića- fenek. Složenci i musake, juhe i variva također su neizostavni. Punjena tijesta bilo da je riječ o slatkim i slanim nadjevima također su vrlo zastupljena. Kruh hobz se jede gotovo uz sva jela. Ross il forn je zapečena riža s mljevenim mesom i šafranom, pastizzi jastučići od lisnatog tijesta i mesa, sira ili povrća itd. Uglavnom, izbor je ogroman i teško da ovdje itko može biti gladan.

SMJEŠTAJ I NOĆNI ŽIVOT

Postoji širok spektar mogućnosti smještaja bilo da se odlučite za Maltu ili zeleni Gozo. Naići ćete na luksuzne hotele i resorte koji broje pet zvjezdica, ali je velik broj i onih vrlo pristupačnih po cijenama, ali pristojnih za boravak od četiri ili tri zvjezdice. Apartmani i hosteli su također smješteni gotovo na svakih nekoliko metara. S obzirom na to, možete birati između frekventnih mjesta odakle je zabava i vibrantnost na dohvat ruke. No, gosti koji više vole miran odmor u obiteljskoj atmosferi također će naći mjesto za sebe. Lako ćete se sporazumjeti jer je i engleski jezik uz malteški, službeni jezik. Stanovnici su gostoljubivi pa će vam rado preporučiti mjesto koje vam odgovara, miran kutak ili plesne podije otvorene do ranih jutarnjih sati.

Our beautiful hotel ❤️ #discovermarina #marinahotel

A post shared by Marina Hotel Corinthia (@discovermarina) on

Journal.hr