5 stvari koje upropaste svaki vikend, i radnu sedmicu nakon njega!

Vikend svi zamišljaju kao odmor i opuštanje od naporne sedmice. Potrudite se da on to stvarno i bude jer ono što učinite tijekom tih 48 sati može popraviti ili uništiti sedmicu koji vam slijedi…

Pola vikenda potrošite na čišćenje. Tijekom sedmice vrlo je lako dopustiti da se prljavo rublje i posuđe gomilaju, hladnjak se isprazni, a za vikend vas onda očekuje ludnica. Međutim, ako se organizirate i kućanske poslove obavljate i u toku radne sedmice, vikendom ćete imati više vremena za uživanje i stvari koje volite. Čist stan, organiziran ormar i pun hladnjak, djelovat će pozitivno i na vaš posao tijekom radne sedmice.

Stresirate se što je ponedjeljak tako blizu. Iako često tu nema pomoći, morate naučiti preusmjeriti svoje misli u nedjelju navečer sa poslovnih obaveza. Ako to ne možete, onda barem isplanirajte cijelu sedmicu unaprijed. Zamislite kako sedmica prolazi, a vi prevladavate sve prepreke i probleme.

Previše papate. Jedete li kvalitetno od ponedjeljka do petka, mislite da vikendom možete pojesti sve ćevape, pizze i kolače. Na taj način učinit ćete štetu svom struku. Zato večernje obroke vikendom podijelite s prijateljicama.

Nepravilan ritam spavanja. Teško je imati pravilan ritam i svakog dana otići na spavanje u isto vrijeme, kad subotom navečer idete na tulum kod najbolje prijateljice ili u izlazak do kasno u noć. To zapravo može ostaviti osjećaj umora. Cilj bi vam trebao biti odlazak na spavanje u isto vrijeme svakog dana i svakodnevno buđenje u isto vrijeme. Jedna stvar, koja vam može dodatno pomoći je izaći na sunce, jer će vas ono dodatno razbuditi.

Čitate poslovne mailove. Ako ste stalno u tijeku s novim porukama, bit ćete bolje pripremljeni za sljedeću radnu sedmicu na poslu, zar ne? Varate se. Takvo ponašanje ne dopušta vam da barem na trenutak zaboravite na svoje poslovne obaveze. Istraživanja su pokazala da ste manje produktivni ako stalno provjeravate svoju elektroničku poštu. Koristite vikend kao predah od posla, tako da ste svježi i učinkoviti kad se u ponedjeljak pojavite na poslu. Ako baš morate provjeriti svoju poštu, postavite si za to određeno vrijeme.

Cosmopolitan.hr