Amira Petresi predstavila novu ljetnu kolekciju, haljinama pokušava vratiti stari ženski sjaj

Amira Pertesi jedna je od naših najboljih dizajnerica. Sve njene kreacije odišu senzualnošću i sofisticiranošću i namijenjene su isključivo ženama. Zaštitno lice nove kolekcije je i ove godine prelijepa manekenka Sarah Čerkez.

U fokusu njenog dizajnerskog rada su i ove godine haljine za sve one žene koje žele biti posebne i primijećene.

“Novu kolekciju sam završila u periodu kada sam bila u izolaciji, s tim da se sada predstavio samo jedan dio, drugi će krajem septembra. Nisam znala kako će se i kada završiti karantin pa sam razmišljala šta u ovom trenutku ili poslije korone ponuditi ženama, a da to može biti nosivo i iskoristivo. Pretpostavljala sam da će biti manje glamuroznih događaja, pa sam izostavila duge haljine, ali haljine za svečanije večere, vjenčanja i izlaske nisu izostavljene”, kazala je Amira Petresi.

Dodala je i da je kreirala za žene koje se ne plaše istaći svoju ženstvenosti i biti ženstvene u svakoj prilici.

“Mislim da nas tempo života i uloge koje smo prihvatile često odvuku u zonu odjevne komfornosti, pa biramo odjeću u kojoj možemo i trčati uz stepenice i nositi kese iz prodavnice istovremeno, a zaboravljamo usporiti na svim poljima i sebe podsjetiti da su sporiji i elegantniji koraci nekada dovoljno brzi da bi se ipak sve stiglo i postiglo. Ja svojim haljinama pokušavam vratiti taj stari ženski sjaj, u ženama probuditi svijest da smo lijepa i senzualna bića koja to trebaju pokazati. Najsretnija sam kada vidim oduševljenje u očima klijentice koja se pogleda u ogledalo kada obuče takvu haljinu i kojoj se svidi to što vidi i kako se osjeća, jer to mi je ustvari krajnji cilj”, kazala je.

Kolekcija je trebala biti gotova sredinom aprila no zbog pandemije koronavirusa promocija kolekcije je odgođena. Kazala nam je da se kolorit boja kreće od klasične crvene do neon zelene.

Zaštitno lice njene kolekcije i ove godine je Sarah Čerkes s kojom Petersi surađuje od njenog početka bavljenja dizajnom.

“Ona je prva koja je nosila moje haljine i nekako se to nikada nije ni prekinulo. Uspijeva da iznese kreaciju onako kako ja to zamislim, u njenom radu osjetite veliko iskustvo, profesionalnost i svjetsku modnu scenu, a pri tom je jako jednostavna, prilagodljiva i nekomplikovana te su i dogovori s njom takvi. Jako se dobro razumijemo i privatno i poslovno i raduje me svaka nova saradnja s njom. Moram spomenuti i ostale ljepotice koje su nosile moje haljine, na sta sam jako ponosna. Svaku od njih jako poštujem i volim i raduju me događaji gdje imamo priliku sarađivati zajedno.

Nova kolekcija snimala se u Dubrovniku, a fotografije je radio Aleksandar Arsenović. Drugi dio kolekcije Amira je najavila krajem septembra. Svi novi komadi odjeće bit će, kako Amira najavljuje udobni i nosivi.

Žene.ba