Bečka državna opera prvi put u 150 godina prikazuje djelo koje je napisala žena

Prvi put u svojoj 150-godišnjoj historiji Bečka državna opera prikazuje djelo ženske autorice.

Naime, austrijska kompozitorica Olga Neuwirth napisala je novu operu utemeljenu na romanu Virginije Woolf iz 1928. godine naziva “Orlando” koji se bavi temama rodne fluidnosti i dualnosti.

Naslovnu ulogu u operi igra pjevačica Kate Lindsey. Orlando živi stoljećima, prvo kao muškarac u Elizabetanskoj Engleskoj, a potom se pretvara u ženu.

Olga Neuwirth (Foto: Bečka državna opera) Olga Neuwirth (Foto: Bečka državna opera)

Kompozitorica Neuwirth kaže da je odbacivanje rodnih stereotipa inspiriše još otkako je prvi put kao tinejdžerka pričitala Woolfov roman.

“Ne samo da je to putovanje kroz stoljeća, već je to i put stalnog propitivanja nametnutih normi društva, a društvo pravi čovjek. Svakom ljudskom biću dopušteno je da odabere biti ono što osjeća u sebi”, rekla je ona za BBC.

Dirigent Matthias Pintscher kaže da se Orlandova unutrašnjoj ogleda u muzici opere.

“Imamo tradicionalni orkestar, a povrh toga su tri klavijature, jazz bend i mnoštvo unaprijed snimljenih uzoraka koji se zanimljivo i lijepo uklapaju u teksturu živih instrumenata”, kazao je Pintscher .

Neuwirth kaže da je “pomalo čudno” biti prva ženska kompozitorica koja je napisala djelo u Bečkoj državnoj operi.

“Iako je 150 godina zaista dugo, uvijek sam govorila da nikad nije kasno. Pa dobro je što su konačno razmislili o tome. I barem ako sam prva žena, mora postojati i druga, treća, i tako dalje. Dakle, uvijek je dobro imati početnu tačku”, istakla je Neuwirth.

Podsjećamo, Bečka državna opera otkazala je svoj prethodni pokušaj da prikaže djelo autorice, i to dobitnice Nobelove nagrade Elfriede Jelinek.

Žene.ba