Britney Spears službeno zatražila ukidanje skrbničke pozicije u kojoj se nalazi 13 godina

Britney Spears je službeno podnijela zahtjev za završetak njene skrbničke pozicije u kojoj se nalazila posljednjih trinaest godina, a njen advokat poručio je da se nada da će cijeli proces biti završen do kraja jeseni.

U pravnim dokumentima do kojih je došao magazin People, pjevačicin advokat Mathew Rosengart tvrdi da ovakav status više nema svrhu i da je skrbništvo potrebno odmah prekinuti. Također tvrdi da se Britney ne bi trebala suočiti s medicinskom procjenom te da se njen otac Jamie mora odmah ukloniti s pozicije staratelja.

“Njegova suspenzija bila je (i jeste) neophodan prvi i značajan korak ka slobodi Britney i okončanju kafkijanske more koju joj je nametnuo njen otac, kako bi joj se vratilo dostojanstvo i osnovne slobode”, piše u dokumentu.

“Život Britney Spears je bitan. Dobrobit Britney Spears je važna. A u datim okolnostima, svaki dan je bitan jer svaki dan u kojem Jamie drži svoju poziciju je još jedan dan tjeskobe i štete za njegovu kćer, što je moguće izbjeći trenutnim prekidom”, dodaje se.

Podnošenje zahtjeva stiže istog dana kada je najavljen i novi dokumentarac o njenoj poziciji “Britney vs. Spears” koji će na Netflixu biti dostupan od 28. septembra.

Upravo je prvi dokumentarac o njenoj poziciji naziva “Framing Britney Spears” pokrenuo lavinu reakcija i pružio dodatnu snagu pokretu #FreeBritney zahvaljujući kojem je promijenila advokata te podnijela zahtjev za smjenu oca s pozicije skrbnika.

Nakon njega uslijedilo je nekoliko ekranizacija pjevačicine životne priče te je jutros objavljen teaser za posljednji u nizu – “Britney vs. Spears”, a tokom dana stigao je i zvanični trailer za Netflixov dokumentarac.

U izjavi za People Rosengart je kazao kako “napreduju” sa svojim zahtjevom za suspenziju Spearsa, “preduvjetu za hitno vraćanje dostojanstva i osnovnih prava njegove klijentice”, dodavši da njegova firma istražuje navodno “zlostavljačko ponašanje Jamieja”.

U dokumentu, Rosengart moli sud da suspenduje Jamieja i “formalno imenuje njegovog privremenog nasljednika” na sljedećoj sudskoj raspravi, također dodaje da “ima pravo da ovaj sud sada ozbiljno razmotri je li ovo starateljstvo više potrebno”.

Istakao je da su nedavni događaji vezani za Britneyinu poziciju promijenili do te mjere da je moguće da razlozi za starateljstvo više ne postoje.

“Britney želi biti u mogućnosti donositi odluke o vlastitoj zdravstvenoj zaštiti, odlučujući kada, gdje i koliko često će se liječiti. Želi kontrolisati novac koji je zaradila od svoje karijere i trošiti ga bez nadzora. Ona želi imati slobodu da se može vjenčati i imati dijete, ako ona to odluči”, piše dalje u dokumentu podnesenom na sudu.

Žene.ba