Hladi i brzo je gotov: Napravite zdravu zamjenu za gotove sokove pune šećera

Želite li organizam osvježiti s finim i zdravim sokom koji je odlična zamjena za gotove napitke prepune šećera, predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica.

Sokovi koje ste pripremili kod kuće neusporedivo su bolji od kupovnih imitacija iz trgovina. Tako ćete moći paziti na njihov sastav – nećete dobiti proizvod s dodanom soli i šećerom i sa smanjenim udjelom vlakana. Domaći su pripravci svježiji, a to znači da su hranjive tvari i vitamini sačuvani.

Zahvaljujući najnovijim sokovnicima, sada iz sastojaka možemo dobiti mnogo više nego prije samo nekoliko godina. Stoga je priprema sokova kod kuće brza i laka, a nutritivno gledano takvi su sokovi vrlo bogati i hranjivi.

Celer listaš jedan je od nezaobilaznih sastojaka zdravih napitaka i može se dodati mnogim sokovima. U skromnom korjenastom povrću nalazi se jedan od najbogatijih izvora alkalnih minerala iz vrta. Upotrebljavate li organski uzgojeno povrće, ne morate ga guliti, osobito ako je mlado i meko.

Za ljetne vrućine predlažemo vam recept za ledeni napitak od salate i bobica iz knjige “Alkalni sokovi & smoothieji” autora dr. Stephana Domeniga. Ovaj sok savršena je zamjena za gotove napitke prepune šećera i umjetnih boja i okusa.

Ovaj ledeni napitak pripremljen je od ukusne hrskave salate i ljetnih bobica. Bobice neka budu vrlo zrele. Kupite više nego što vam je potrebno, a ostatak zamrznite kako bi vam uvijek bile pri ruci. Napitak možete pripremiti od zamrznutog voća ili od svježeg voća s dodatkom leda.

Sastojci za ledeni napitak od salate i bobica:
– 4 lista salate romane (ili druge vrste zelene salate)
– ½ malog krastavca
– 2 stabljike celera listaša
– 75 g miješanog bobičastog voća, npr. jagoda, malina i kupina
– 125 ml hladne vode

Priprema:
Listove salate stavite u blender. Krastavac ogulite i krupnije narežite te dodajte salati. Bacite bobice koje su izgubile boju. Vodu i bobice stavite u blender i miksajte minutu dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u čašu.

Zadovoljna.hr