I vaše lice voli gimnastiku

Starenje je nezaustavljiv proces, ali to ne znači da ne možete da utječete na način na koji ćete ulaziti u svaku narednu životnu dob. Zdravim načinom života i vježbanjem možete sigurno probuditi vitalnost tijela i kože, podstaknuti procese regeneracije ćelija, podmladiti zrele ćelije… I dok nam priroda oduzima nešto od naše ljepote i mladosti, tako nam daje i neke pogodnosti koje samo trebamo naučiti implementirati u svoju svakodnevicu. Kad je riječ o koži lica, nije nužno leći na hirurški sto ili ubrizgati injekciju botoksa, brojna medicinska istraživanja facijalnu gimnastiku stavljaju na prvo mjesto i to kao alternativu estetskoj hirurgiji. Njena prednost je što je besplatna i možete da je izvodite kada i gdje god poželite.

Uz zdrav život, što isključuje pušenje i dugotrajno izlaganje UV zracima, kao dopunu adekvatnoj kozmetičkoj njezi kože, stručnjaci iz oblasti njege kože preporučuju i program ciljanih vježbi za mišiće lica. Gimnastika lica umanjuje utjecaj vanjskih faktora na kožu. Važno je znati da rezultati koje očekujete mogu da budu samo plod kontinuiranog vježbanja – koža će nakon određenog vremena dobiti svježiju boju, što je posljedica bolje prokrvljenosti nakon vježbanja, ali će dobiti i bolji tonus i postati čvršća. Osim što ćete se, vjerovatno, i mnogo smijati ako vježbe budete izvodili pred ogledalom, zahvaljujući njima oslobodit ćete se i stresa i napetosti. Za veću efikasnost ovakvih vježbi za lice istovremeno primijenite i digitopresuru, odnosno masažu prstima, koja će dodatno podstaći protok limfe i krvi, kao i razmjenu materija u tkivima.

Vježbe za punije usne

Skupite usne u ovalan oblik, napućite ih pa opustite. Izvodite vježbu pomičući usne naizmjenično sporo i brzo jednu do dvije minuta. Odmorite se pa sve ponovite četiri-pet puta.

Zatvorene usne zategnite preko zuba. S tri prsta pritisnite područje iznad gornje usne i nasmiješite se što više možete, a pogled usmjerite prema čelu. U tom položaju brojte do šest, pa se opustite opet brojeći do šest. Ponovite vježbu 20-30 puta.

Podignite obraze

Široko se nasmiješite, ali zatvorenih usana tako da njima oblikujete široko slovo I. Zadržite napetost brojeći do šest pa je polako opuštajte. Ponovite ovu vježbu tri-četiri puta.

Kažiprstom pritisnite vrh brade, pogled usmjerite prema tjemenu, usnama oblikujte slovo I, zategnite ih preko zuba. Donje kapke prstima podižite prema gornjim. Ponovite to 20 puta.

Vježbe protiv bora na čelu

Brojeći do šest, podižite obrve koliko možete i zadržite ih u najvišoj tački opet brojeći do šest. Zatim ih polako spuštajte. Ponovite vježbu četiri do pet puta. Kažiprste stavite na vrh obraza. Brojeći do šest, zatvarajte oči što jače pa ih otvarajte brojeći do šest. Ponovite 15 puta. Sjedite, opustite ramena i vrat. Naslonite čelo na ruku, glavu gurajte naprijed, a rukom pružajte otpor. Dok gurate glavu, udišite, dok opuštate pritisak izdišite. Ponovite vježbu 20 puta.

Jagodice prstiju stavite na čelo i pritiskajte dok razvlačite usta u osmijeh kao da mišićima obraza želite da gurnute čelo gore, a pogled usmjerite prema tjemenu. Zadržite napetost brojeći do pet pa se opustite. Ponovite vježbu 10 puta.

Pogled usmjerite prema tlu. Jagodicom kažiprsta pritisnite korijen nosa, brojeći do šest, podignite mišiće čela i zadržite položaj, brojeći do šest, a zatim polako otpustite. Ponovite vježbu 10-15 puta.

Azra.ba