Imate li osjetljivu kožu, tražite proizvode s ovim sastojcima

Kozmetički proizvodi na tržištu mogu sadržavati razne hemikalije i supstancije koje mogu više naškoditi nego pomoći osjetljivoj koži. Kako bi koža ostala lijepa, birajte proizvode s ovih šest sastojaka.

1. Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina prirodno se nalazi u tijelu, osobito u vanjskim slojevima kože. U pregledu studija koja su istraživala sposobnost hijaluronske kiseline za ubrzanjem zacjeljivanja rana, znanstvenici su zaključili da je uporaba iste u zapadnjačkoj medicini potpuno sigurna i nadasve učinkovita.

Isto tako, pokazalo se da je hijaluronska kiselina korisna u nizu situacija – od olakšavanja boli kod upaljenih zglobova i tkiva, sve do izravne primjene na ozlijeđenu kožu, pri čemu pomaže oporavku, kako piše američki wellness portal Mind Body Green.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje pokazalo se kao djelotvorno topikalno protuupalno sredstvo u pokusima s miševima – ubrzava zacjeljivanje opeklina, redovnim korištenjem maslinovo ulje ima ojačavajući učinak na kožu, čineći ju rastezljivijom i otpornijom i čak može pomoći kod atopičnog dermatitisa, lijepom medicinskom nazivu za ekcem.

3. Aloe vera

Aloe vera gel izvlači se iz listova biljke aloje koja je stoljećima korištena kao lijek za liječenje opeklina, rezova i ogrebotina.

Pokazalo se da proizvodi na bazi Aloe vere, kao kreme, odgađaju pojavu dermatitisa – krovnog pojma za mnoge vrste iritacije kože. Također je dokazano da ubrzava zacjeljivanje rana i opeklina kod miševa.

4. Shea maslac

Osim što je odličan proizvod na bazi jednog sastojka za njegu kože, pokazalo se da shea maslac djeluje sinergistički s hijaluronskom kiselinom i drugim sastojcima u liječenju ekcema. Uz to, pomaže i umanjiti simptome u blagim i umjerenim slučajevima. Također je poznat kao protuupalno sredstvo.

5. Ulje suncokretovih sjemenki

Ulje suncokretovih sjemenki smatra se, zajedno s maslinovim uljem, biljnim sastojkom koji ojačava zaštitnu funkciju kože. Osim toga, pokazalo se da ubrzava zacjeljivanje rana.

Savjetuje se da se koristi u malim količinama, najbolje u kombinaciji s drugim uljima za njegu lica i tijela. Najbolji učinak ima ako se maže na još vlažnu kožu.

6. Kokosovo ulje

Iako je kokosovo ulje pokazalo da ima neke blage sklonosti začepljivanja pora, ono je odličan izbor za njegu cijelog tijela.

Ima antibakterijska i antifungalna svojstva, a derivati djevičanskog kokosovog ulja dokazali su se kao učinkoviti borci protiv upala na koži.

24sata.hr