Ispovijest urednice norveškog Voguea: Ne dirajte moj hidžab

Sa 11 braće i sestara Somalijka Rawdah Mohamed je djetinjstvo provela u izbjegličkom kampu u Keniji. Danas je modna urednica norveškog izdanja magazina Vogue. Život ove 29-godišnje mlade žene, kao i njena odlučnost sigurno su djelimično zaslužni i za hrabar modni stil koji izskače iz svih pravila.

Dok je bila dijete u izbjegličkom kampu, Rawdahi je bilo dozvoljeno da kupi samo jednu haljinu godišnje i to za ramazanski bajram.

„Bila sam opsjednuta tom haljinom. Šetala bih od šatora do šatora i pokazivala je. Kad bi bilo neko vjenčanje, ušunjala bih se u šator da gledam koloritne toalete koje su nosile gospođe. Moda mi je oduvijek pomagala u lošim situacijama u kojima sam bila“, rekla je Mohamed. U tom periodu nije mogla da zamisli kako izgleda sloboda.

A onda je njena porodica dobila azil u Norveškoj. Rawdah je tada imala osam godina, a njena ljubav prema lijepoj odjeći tada nije nestala. Ipak, znala je da su joj šanse da radi u modnoj industriji gotovo nikakve. Kad je stigla u Norvešku, vršnjaci su je konstantno maltretirali jer je nosila maramu na glavi. I u Norveškoj su bili smješteni u izbjeglički kamp u gradiću u kom je živjelo samo 2.000 ljudi. Rawdah se sjeća da su se djeca u školi skupljala oko nje dok je prala ruke da vide da li će joj se “sprati crna boja”.

Adaptacija u novoj kulturi joj je donijela nesanicu i PTSD. U školi su joj govorili da je nošenje hidžaba opresivno, ali ona ga je nosila svaki dan uprkos maltretiranju okoline. Kako je kasnije u intervjuima ispričala, učenici su na časovima pokušavali da joj strgnu hidžab, a nastavnici su ga konfiskovali.

Kad se napokon sa porodicom iz tog malog grada preselila kod nane u Oslo, stvari su postale lakše. Kao tinejdžerka jako se zainteresovala za modu, a 2016. je počela da objavljuje fotografije svojih autfita na Instagram, gdje je jako brzo skupila 141.000 pratilaca. Postala je model 2019. i radila za brendove poput Max Mare i Cartiera, a paralelno je učila da postane psihoterapeutkinja.

Onda su joj u oktobru 2020. ponudili mjesto modne urednice norveškog Voguea. U aprilu je za nju čuo cijeli svijet, pošto je unikatnim selfijem reagovala na najavu francuske vlade da će nošenje hidžaba maloljetnim djevojkama biti zabranjeno u toj zemlji. Njena slika je izazvala pravu buru.

„Niko nikad nije pitao da li ja želim da nosim hidžab. Uvijek pretpostave da sam prisiljena da ga nosim. Toliko ljudi do sada je govorilo umjesto mjene, a ja sam ušutkivana godinama. Osjećam se kao da vičem na gluhe”, kazala je.

Uprkos svojim stavovima o hidžabu, ostala je liberalna i glasna kad su u pitanju muslimani transvestiti. Rawdah smatra da je tužno što oni nisu prihvaćeni u muslimanskim zajednicama.

Njena funkcija u Vogueu je stigla baš kad se Conde Nast suočio sa rasnim skandalima pod čeličnim vođstvom Anna Wintour. I sama Wintour je poslije burnih reakcija javnosti priznala da je pogriješila.

Kad je stil Mohamed u pitanju, nije slučajno što važi za jednu od najbolje obučenih žena svijeta, a djevojke širom planete, sa hidžabom i bez njega, upijaju njene autfite kao inspirativni modni udžbenik. Evo i zašto…

 

 

(nova.rs)