Japanci protiv nove linije donjeg veša Kim Kardashian: Kimono nije donje rublje

Japanci su na društvenim mrežama burno protestovali protiv nove linije donjeg veša američke rijaliti zvijezde Kim  pod nazivom “Kimono”, komentarišući da je riječ o krađi njihove kulture koja vrijeđa cijenjeni tradicionalni odjevni predmet.

Kim Kardashian je u utorak objavila da pušta u prodaju novu liniju donjeg rublja koji oblikuje tijelo, “rješenja za žene koja stvarno djeluju”. Liniju je razvijala godinu dana.

Za naziv kolekcije izabrala je riječ “kimono”, što na japanskom znači “ono što se nosi”, a odnosi se na tradicionalnu odjeću koja se nosi u formalnim prilikama kao što su vjenčanja i pogrebi. To je zasmetalo mnogim Japancima, posebno zbog toga što je zatražila da se “kimono” registruje kao njen zaštitni znak.

“Kimono nije donji veš! Zaustavite registraciju zaštitnog znaka! Ne prisvajajte riječ kimono!”, napisao je na Tviteru korisnik Ruu.

Drugi su ocijenili da je korišćenje te riječi “krađa tradicionalne kulture” i zatražili od Kardashian da promijeni naziv kolekcije, tvrdeći da će je prodavati jednako dobro i pod drugim imenom.