Jednostavni trikovi u uređenju enterijera kojima ćete instant transformisati životni prostor

Foto: Pinterest

Kako promjene u dizajnu enterijera najčešće zahtjevaju više truda i dosta izdvojenog vremena, u nastavku donosimo nekoliko jednostavnih trikova kojima možete transformisati i unaprijediti svoj životni prostor, a za koje nećete morati izdvojiti veći novčani iznos.

Ako želite izmijeniti dizajn vašeg enterijera, a istovremeno imate ograničen budžet, to je ipak izvodivo. Minimalne i poprilično jednostavne promjene poput dodavanja ukrasa, jastuka ili promjene boje samo jednog zida mogu napraviti značajnu razliku.

Cijeli vaš prostor može se osjećati svježije i u trendu, a promjene će biti itekako uočljive. Svaku od ovih ideja ukrašavanja možete riješiti u jednom danu, dok će rezultati izgledati kao da je trajalo mnogo duže.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Preuredite policu za knjige

Možete je ispuniti knjigama, fotografijama ili dekorisati raznim figuricama i ukrasima poput vaza i skulptura kako biste razbili monotoniju zida.

Knjige možete grupisati prema boji – ne samo da će izgledati skladnije, posebno ako u svojoj kolekciji imate puno svijetlih boja, one će još više naglasiti prostor.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Dodajte mali sto u hodnik

Bilo da imate veliki ili mali hodnik, možete unaprijediti njegov izgled dodavanjem malog stola. Za formalnu, ali modernu estetiku, odaberite tradicionalni sto, a zatim objesite primjerak apstraktne slike iznad njega ili veliko ogledalo.

Na sto možete poredati fotografije koje ćete ležerno nasloniti na zid ili vaze za cvijeće koje će otvoriti prostor i dodati mu dozu šarenila.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Dodajte ovčju kožu

Ako smatrate da neka prostorija u vašem domu odaje osjećaj hladnoće i strogosti, dodavanje ovčje kože u enterijer je najjednostavnije rješenje.

One unose toplinu, teksturu i udobnost, a istovremeno su jako pristupačne i lake za premještanje po vašem prostoru u skladu s tim kako se vaše potrebe i raspoloženja mijenjaju.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Zamijenite ukrasne jastuke

Promjena ukrasnih jastuka je najjednostavniji način da osvježite prostor u spavaćoj sobi ili dnevnoj sobi. Uvođenje novih boja, dezena ili oblika jastuka može učiniti da se cijeli prostor ponovno osjeća novim.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Unesite stolicu u kupatilo

Postavite stolicu pored kade. Ne samo da će dodatni površinski prostor pomoći u organizaciji, već je i odličan način da se cijeli prostor učini luksuznijim.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Prefarbajte samo jedan zid

Jedan zid u prostoriji obojite nijansom koja je u kontrastu s ostatkom zidova ili se odlučite za dva neutralna tona. Uzevši u obzir da želite istaći taj jedan zid ipak obratite pažnju da odabrana boja i dalje bude u skladu s namještajem i atmosferom prostorije.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Instalirajte novu rasvjetu

Ako postoji nešto što može posebno ukrasiti sobu, to je određeni komad rasvjete – bilo da se radi o mesinganom lusteru ili sijalicama koje vise sa stropa i podsjećaju na industrijski dizajn.

Samo dodavanje stolne lampe u spavaćoj sobi može napraviti znatnu promjenu.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Dodajte klupu na dno kreveta

Klupa na dnu može pomoći da krevet izgleda usidreno, poslužiti kao mjesto za sjedenje i obuvanje, a istovremeno i kao spremište za dodatne jastuke i ćebad.

Možete joj dodati ukrasne jastuke ili ležerno prebaciti ćebe, pa čak i komad ovčije kože kako bi prostoru dali dodatnu notu topline.

Žene.ba / Klix.ba