Kada je pravo vrijeme za stati pred oltar?

Upoznali ste frajera iz svojih snova. Tek ste nekoliko mjeseci zajedno, ali već sada ne možete zamisliti život bez njega. Iako bi neki rekli da slijedite srce, znanstvenici kažu da slijedite razum. Mnogi su se opekli srljajući u brak pa je, koliko god htjeli izreći sudbonosno ‘da’, mudrije pričekati.

red and white eat, drink, and be married signage near brown tree

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg biste trebali pričekati je činjenica da vam je potrebno razdoblje dulje od nekoliko mjeseci da biste nekoga upoznali (čitaj: vidjeli njegove loše strane). Može potrajati i dobrih šest mjeseci do skidanja ružičastih naočala i pogleda na voljenu osobu u pravom svjetlu. Što je veza duža, ulazi u rutinu i tada prava osobnost izlazi na površinu. Zajedničko iskustvo kroz različite životne situacije pokazat će jesu li partneri zaista jedno za drugo. Saznat ćete je li lijen kad je obavljanje kućanskih poslova u pitanju, poštuje li vašu obitelji i prijatelje, kao i sve drugo što vam je važno kod osobe s kojom želite provesti život.

bride hand on wooden table
Potrebno je vrijeme da bi se dopaminska magla iz prve faze zaljubljenosti raščistila. Dopamin je hemijska supstanca koju proizvodi naš mozak odgovorna za taj slatki osjećaj glave u oblacima na početku veze. Čini nas pretjerano pozitivnima, što može zamaskirati činjenicu da vaša veza nema potencijal trajanja na najdulje staze. Ta pozitivnost u vezi počinje blijediti između šest mjeseci do godine dana. Njegova ponašanja za koje ste mislili da su slatka i simpa odjednom vam počinju smetati.

groom beside bride holding bouquet flowers

Potrebno je i neko vrijeme da biste otkrili jesu li vaši planovi za budućnost kompatibilni. Izreći sudbonosno ‘da’ nekome za koga niste sigurni da ima iste poglede na bitne stvari, poput planiranja troškova, odluku o tome hoćete li imati djecu ili gdje ćete živjeti, nije baš pametno. Da bi se veza održala partneri moraju imati zajedničke ciljeve, vrijednosti i interese uz seksualnu privlačnost i emotivnu zrelost.


Naravno, ni godine čekanja nisu garancija da će brak trajati zauvijek, no malo čekanja može vas zaustaviti od srljanja u katastrofu. Ako on stvarno jest onaj pravi, bit će to i nakon kojeg mjeseca više!

woman hugging man

Cosmopolitan.hr