Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života?

Ljudi sve više rade, svi su izmoreni i pod stresom te teško postižu balans poslovnog i privatnog.

Sve više se mučimo provesti dovoljnu količinu kvalitetnog vremena s bližnjima te se konstantno osjećamo kao da smo na izmaku snaga. Postizanje ravnoteže na poslu i kod kuće lakše je nego što mislite.

Što je zapravo ravnoteža između poslovnog i privatnog? Dobra definicija ravnoteže između poslovnog i privatnog života je situacija u kojoj ste u mogućnosti posvetiti dovoljno vremena i truda svom radu, ali i osobnom životu izvan posla. To se ponekad može činiti jako zahtjevnim u vremenu ekonomskih teškoća ili važnih prekretnica u karijeri. No, postoji više načina za ponovno uspostavljanje ravnoteže bez žrtvovanja dnevnog posla ili sebe.

Za početak, pronađite svoj balans. Ravnoteža između poslovnog i privatnog života individualna je stvar i svatko mora pronaći vlastitu razinu s kojom je zadovoljan. Na vama je da odredite prioritete, prilagodite se i odlučite što ste i što niste spremni poduzeti.

Ne zaboravite ostati u kontaktu sa samim sobom. Obratite pozornost na to kako se osjećate, fizički i emocionalno, i slušajte svoju intuiciju. Ako osjećate kao da ste, iz dana u dan, izvan ravnoteže, onda vjerojatno i jeste te je vrijeme da sagledate što se događa i ponovno procijenite situaciju.

Adrenalin će vas konstantno gurati naprijed, ali morate biti svjesni da nekada morate i usporiti. Previše adrenalina stvara stres, nećete se moći opustiti te ćete vjerojatno imati problema sa spavanjem. Svakoga dana uzmite neko vrijeme za sebe i bavite se nekom aktivnošću.

Nemojte se bojati potražiti pomoć. Razgovor s nekim često je najbolji izlaz iz stresnih situacija i dilema.

Nemojte se bojati reći ne. Ako nemate vremena za preuzimanje dodatne odgovornosti ili projekt, u privatnom ili poslovnomživotu, budite iskreni, nemojte se preopterećivati.

Na posljetku, kada vam je potrebno uzmite odmor. Otputujte nekamo pa makar to bilo samo na vikend. Svima je potreban odmor i relaksacija.

Wall.hr