Make up savjeti za osobe s osjetljivom kožom

Osjetljiva koža nije nimalo jednostavna za održavanje pa je svaki korak u beauty i make up rutini izrazito važan. Jednako onoliko koliko se stavlja naglasak na kvalitetne proizvode iz preparativne linije, toliko treba staviti naglasak i na one iz dekorativne linije jer i oni mogu biti veliki uzročnici problema i iritacija na koži. Naravno, uvijek treba imati na umu kako dobar make up polazi od njege kože pa je prvenstveno bitno opskrbiti se kvalitetnim proizvodima iz preparativne linije. U nastavku donosimo nekoliko savjeta stručnjaka o tome kako koristiti make up ako ste skloni iritaciji kože.

Prvi korak je priprema kože za nanošenje šminke. Osobe s osjetljivom kožom moraju posebnu paziti na hidrataciju kože pa je kvalitetna hidratantna krema namijenjena osjetljivoj koži must have u beauty rutini. Također, stručnjaci savjetuju i uporabu termalne vode zato što ona smiruje upaljenu kožu. Dovoljno ju je nanijeti na područja gdje planirate staviti make up i na taj način povećati hidrataciju kože na prirodan način.

TEKUĆE FORMULE ZAMIJENITE KOMPAKTNIJIMA

Bitno je pripaziti i na odabir kozmetike te izbjegavati proizvode koji uključuju nekoliko parfema, kao i konzervanse jer bi mogli dodatno iziritirati kožu. Nadalje, pri odabiru šminke dobro je birati onu u kompaktnijim, a ne tekućim formulama jer je proizvode u čvrstom stanju lakše proizvosti, a da se pritom ne koristi mnogo konzervansa. Naime, kompaktni proizvodi sadrže manje vode, a samim time i manje bakterija koje se u njoj mogu nakupljati.

osjetljiva koža
@maralafontan

Iako na prvu zvuči kao sasvim logičan savjet, jako je bitno obratiti pozornost na rok trajanja samog proizvoda i na vrijeme ga zamijeniti kad mu istekne rok. To je nešto vrlo jednostavno, a istovremeno jako važno za njegu kože pa j pravo vrijeme da se riješite svih proizvoda koji se u kozmetičkoj torbici nalaze duže vrijeme.

Kad je riječ o dekorativnoj kozmetici, masne i teške formule dobro je zamijeniti onim prozračnijima i laganijima. Primjerice, umjesto pudera u kozmetičku je torbicu dobro dodati BB kremu koja sadrži manje pigmenata, a samim time manje isušuje kožu. Prilikom apliciranja pudera najbolje je koristiti blender, no pritom treba izbjegavati one od lateksa jer on može potaknuti alergije na koži.

Govoreći o reakcijama na koži, trebalo bi izbjegavati visoko pigmentiranu šminku kao što su sjenila za oči jer bi moglo potaknuti alergije. Ako je neizbježno, odaberite neutralne tonove jer stručnjaci smatraju kako takvi manje zasićeni tonovi ne izazivaju toliko alergija.

Journal.hr