Najbolje turističke destinacije na kojim možete provesti nezaboravan romantični vikend

Januar je za mnoge izuzetno naporan mjesec i mnogi čekaju svoj zimski odmor. Uz Valentinovo na horizontu, mnogi su spremni za jedan romantični bijeg. Osim kliše destinacija poput Pariza i Venecije, mnogi se pitaju koje je dobro mjesto za posjetiti.

 

Među najpoželjnijim destinacijama za parove na samom početku 2020. godine našli su se Briž, Firenca, Santorini, Madrid, ali i Dubrovnik.

Briž (Belgija)

Ovaj srednjovjekovni belgijski grad nevjerovatno je mjesto za romantični vikend. Možete posjetiti jedan od mnogih muzeja, modernih kafića, čokolaterija ili jednostavno proći gradom brodom.

Briž (Ilustracija: Shutterstock) Briž (Ilustracija: Shutterstock)

Također, možete uživati ​​u pogledu na zvonik, jedan od najljepših u ovom dijelu svijeta, i nagraditi sebe, nakon što se popnete uz sve te stepenice, lijepim belgijskim pivom na glavnog gradskom trgu.

Firenca (Italija)

Ukoliko je dovoljno dobro za sestre Kardashian, onda je i za nas. Firenca je najpopularnija svadbena destinacija Italije zahvaljujući prelijepoj arhitekturi, pogledu na maslinike i brda te svojm umjetničkim blagom.

Firenca (Ilustracija: Shutterstock) Firenca (Ilustracija: Shutterstock)

Rijeka Arno protiče kroz ovu renesansnu žarišnu tačku i zalazak sunca ovdje može biti zaista romantičan, piše Evoke.

Santorini (Grčka)

Santorini je poznat po svojim kupolastim krovovima i bajkovitom pogledu na more. Parovi putuju iz svih krajeva svijeta kako bi ovdje vidjeli zalazak sunca, a to nije ni čudo, jer je suton najromantičniji dio dana.

Santorini (Ilustracija: Shutterstock) Santorini (Ilustracija: Shutterstock)

Madrid (Španija)

I dok se Barcelona pojavljuje na mnogim listama za romantični bijeg, ljudi ipak više vole Madrid. Hrana u glavnom gradu je dobra i relativno jeftina, a možda čak popijete i sangriju ili dvije.

Madrid (Ilustracija: Shutterstock) Madrid (Ilustracija: Shutterstock)

Najromantičnije mjesto je Retorio Park, gdje možete unajmiti mali čamac i veslati na jezeru. To košta samo osam eura i učinit će da se osjećate kao da ste u romanu Jane Austen.

Dubrovnik (Hrvatska)

Ukoliko je vaša snažnija polovica nogometni fan, možda ćete morati “skoknuti” u Hrvatsku, ali to vrijedi. Od kaldrma, preko baroknih kamenih zgrada sve do plaže Banje, Dubrovnik je jedan od skrivenih dragulja Evrope.

Dubrovnik (Ilustracija: Shutterstock) Dubrovnik (Ilustracija: Shutterstock)

Prekrasne botaničke vrtove na otoku Lokrumu neophodno je pogledati, uglavnom zbog 800 vrsta egzotičnih biljaka. Također, nećete biti gladni u Dubrovniku. Stari grad je prepun restorana i tamo očekujte sve, od morskih plodova i mediteranskih do italijanskih, španskih, pa čak i japanskih specijaliteta, piše Klix.ba.

 

Žene.ba