Najčešće greške prilikom upotrebe pegle za kosu

Pegla za kosu postala je naizostavan „alat“ za oblikovanje frizure. Jednostavna je za upotrebu i omogućava nam da za kratko vrijeme postignemo željeni izgled. Iako se čini savršenom, pegla za kosu ima jednu veliku manu – šteti kosi. Kako biste ublažili njen štetan učinak, otkrivamo vam pet najčešćih grešaka koje ne biste trebali raditi.

Peglate mokru kosu
Ništa ne šteti kosi kao peglanje kad je mokra. Kosu obavezno dobro osušite prije nego što je počnete peglati.

Peglate visokom temperaturom – Kosu nije preporučljivo peglati visokom, ali ni slabom temperaturom jer ćete u tom slučaju morati više puta ispeglati isti pramen što šteti kosi kao i previsoka temperatura.

Peglate korijen
Mnoge žene nemaju nikakvu potrebu da peglaju kosu pri korijenu, no svejedno to čine. Ako vam je kosa pri korijenu zaglađena i ravna, nemojte je bespotrebno oštećivati.

Ne štitite kosu
Prije peglanja na kosu nanesite proizvod za zaštitu od toplote. Nezaštićena kosa lakše se lomi, isušuje i puca.

Ne čistite peglu
Pegla se lako zaprlja proizvodima za njegu i oblikovanje kose. Nečistoće se lijepe za pločice, a pod visokom temperaturom se ponovo otapaju i lijepe za vlasi. Peglu očistite vlažnim peškirom, ali tek kad se potpuno ohladi. Prljavštinu nježno trljajte kružnim pokretima dok je ne uklonite. Ostavite peglu da se potpuno osuši prije nove upotrebe.

Koliko često treba čistiti peglu za kosu?

Do sada ste već trebale naučiti da je za lijepu i zdravu kosu potrebno redovito prati češljeve i četke koje koristite, no mnoge od vas svakodnevno koriste i peglu za kosu, a sumnjamo da ga većina čisti. Na njima se nagomilavaju slojevi proizvoda za stiliziranje, prirodnih masnoća s kose, a samim time i prljavština koja se korištenjem prenosi na vlasi.

Stručnjakinja za kosu Jo Robertson za britanski Glamour upozorila na taj propust i otkrila koliko često biste trebali čistiti peglu i slične aparate za stiliziranje kose.

“Peglu ćete najlakše očistiti baby maramicama, a poslužit će vam i mekani vlažni ručnik. Nikako je nemojte uranjati u vodu”, objasnila je Robertson koja preporučuje da to ponovite svako tri mjeseca ili češće. Još jedan koristan savjet koji je dala pomoći će vam u sprječavanju prijevremenog kvarenja pegle.

“Kada završite sa stiliziranjem kose, peglu ostavite da se ohladi pa je pospremite bez omatanja kabla oko nje. Tu naviku imaju mnoge žene, no kabal se tako puno brže uništi”, upozorila je Jo.

Zene.ba