Navika koja pokazuje da će vam brak vjerovatno potrajati

Dobre i uspješne veze i brakovi ne dešavaju se sami od sebe.

Na njima treba raditi i truditi se, a i sticanje nekih navika pomaže da ljubavni odnos potraje.

Dačer Keltner, profesor psihologije na univerzitetu UC Berkli, pozabavio se pitanjem koja to navika najviše određuje da će veza ili brak potrajati, prenosi portal Zadovoljna.hr.

Mnogi bi pomislili da je to komunikacija, međusobno poštovanje ili pak njegovanje zajedničkih vrijednosti, ali u svom istraživanju Keltner je došao do drugačijeg zaključka – zajednički smijeh jedan je od najvećih pokazatelja da će ljubavni odnos potrajati.

“Kod parova koji su se razveli u prosjeku 13,9 godina nakon što su se vjenčali, nedostatak smijeha predvidio je kraj njihovog braka. U ranom periodu braka ljutnja i nepoštovanje izuzetno su toksični. U kasnijim fazama braka odsustvo smijeha glavni je pokazatelj da bi brak mogao da se raspadne”, rekao je Keltner.

Uglavnom se misli da su svađe te koje presude bračnom odnosu. Međutim, zdravo svađanje može čak biti korisno za odnos. Sa druge strane, kada par prestane da se smije zajedno, mnogo su veće šanse da će raskinuti.

Sa tim je povezana i neočekivana vještina koju su najsrećniji parovi izbrusili – međusobno zadirkivanje. Istraživanje je pokazalo da su parovi koji znaju simpatično da zadirkuju jedno drugo ne samo najsrećniji nego znaju i bolje da rješavaju konflikte pa je veća vjerovatnoća da će ostati zajedno.

“To pomaže parovima da se povežu, oslobode stresa i da se lakše riješe osjećaja napetosti nakon svađe. Smijeh i zadirkivanje pomažu da se konflikt smiri i da se prisjetite da se sviđate jedno drugom”, ističe Žilijen Deriš, terapeutkinja za brak i porodicu.

Ipak, i zadirkivanje treba biti sa mjerom i ono nikako ne znači da drugu osobu treba da postidi i povredi. Zadirkivanje treba biti zabavno i da se odnosi na stvari za koje znate da ih druga osoba ne doživljava kao neprijatnosti, dodaje ona.

“Zadirkivanje je u redu jedino onda kada imate obzira za ranjivost druge osobe, ali joj pokazuje da je zaista vidite i da razumijete njena čudna ponašanja i poglede na svijet”, kaže dr Džen Man, stručnjak za veze i autorka knjige “The Relationship Fix”.

Smatra da zabavno zadirkivanje može biti korisno i ako se “upotrebi” usred svađe.

 

(Žene.ba)