Nekoliko situacija u kojima laganje u vezi nije neoprostivo

Prema istraživanjima, izgovaranje “bijelih laži” zapravo može pomoći u izgradnji povjerenja u vezi. Naučnici su došli do saznanja da većina ljudi zapravo više voli čuti laž, nego saznati neku gorku istinu.

Postoji nekoliko situacija u kojima laganje partneru može biti prihvatljivo pa čak i korisno.

Kada ste zarobljeni u nasilnom odnosu

Ukoliko se nalazite u vezi u kojoj je vaš partner nasilan i pokušavate naći način kako da se izvučete iz te veze, trebali biste biti vrlo oprezni kako ne biste izazvali daljnju agresiju. Možda ćete morati lagati o svojim postupcima, telefonskim pozivima i drugim kontaktima koje ste uspostavili.

Kad vas partner pita za osjećaje prema drugim ljudima

Ponekad želimo izbjeći odgovore na teška pitanja svog partnera samo radi vaše veze. Zamislite samo pitanja: “Jesi li ikada voljela nekoga više od mene?”; “Da li ti je i dalje privlačan?”.

Ako je u vašoj vezi sve uredu, najbolje je dati negativan odgovor bez obzira na to šta je istina. Možda ste nekoga u prošlosti više voljeli, ali vam je vaš odnos sa sadašnjim partnerom mnogo bitniji nego onaj iz prošlosti.

Kad se rastajete s nekim i ne želite ga povrijediti

Ukoliko ste inicijator raskida, nikada nije lako i morate pronaći adekvatan način da to saopštite svom partneru. Morate birati riječi ako ga ne želite povrijediti. Možete reći da nije samo on kriv, već i vi, iako to možda nije istina. Ova laž će vam pomoći da sačuvate poštovanje i dostojanstvo svog partnera.

Kad želite zaustaviti svađu

Kad se vi i vaš partner ne možete dogovoriti o nečemu to uzrokuje veliku napetost i stres. Ako želite mir u vezi, trebate se pretvarati da vam je žao i da prihvatate mišljenje partnera, čak i ako u srcu osjećate drugačije.

Kad vam partner kupi loš poklon ili skuha loš obrok

Ponekad treba prešutjeti neke stvari kako ne biste povrijedili partnera. Kada vam muž ili žena poklone pogrešan parfem za rođendan ili vam skuhaju loš ručak pretvarajte se da vam se ipak sviđa. Vaš partner je uložio vrijeme, trud i novac da biste se osjećali dobro, zato mu nemojte to pokvariti.

Kada vam se ne ide na sastanak

U novoj ste vezi, ali jednostavno niste raspoloženi za sastanak ili želite umjesto toga izaći s prijateljima? To može biti teško priznati jer ćete naštetiti novom odnosu U ovom slučaju najbolje je smisliti uvjerljiv razlog otkazivanja sastanka, poput onog da morate ostati na poslu do kasno.

Kad vam se ne sviđa izbor odjeće ili nove frizure vašeg partnera

Ako im kažete istinu, to bi ih moglo zaboljeti. Svakako ne možete biti osoba koja će upravljati stilom odijevanja, ali možete birati riječi pohvale.

Žene.ba