Ovim damama Halloween traje cijelu godinu: Make up kreativnost pretvorile u biznis

Profesionalna umjetnica Ellie (21) iz Edinburga velika je zvijezda na društvenim mrežama. Ona je karijeru napravila, kako se kaže, preko noći, ali u ovom slučaju preko Noći vještica.

“To je jedno od mojih najdražih doba u godini”, kaže Ellie.

Ona je veoma popularna na Instagramu sa 368.000 pratitelja s kojima svakodnevno dijeli svoje očaravajuće make up izglede koji brišu sve granice između ljepote i užasa, piše BBC.

“Uvijek sam bila naklonjena umjetnosti. Studirala sam umjetnost i performans i jedne Noći vještica sve sam spojila u jedno. Svi su se zaputili na Halloween party kao prilično lijepe nakaze, dok sam se ja pojavila kao prestrašni i jezivi klovn. To je bio taj trenutak kad su svi poludjeli za onim što radim”, ispričala je Ellie koja danas pored posla na društvenim mrežama radi i na freelance oslikavanju tijela.


Još jedna vizažistica i voditeljica brenda za internetsku trgovinu kaže da su društveni mediji često najveća inspiracija za prihvatanje ozbiljnog bavljenja ovim poslom.

“Znamo da naši kupci provode sate istražujući na kanalima poput Instagrama i vole ovdje tražiti inspiraciju”, kaže Holly Stewart, voditeljica brenda Beauty Bay.

Ona napominje da je posljednjih godina sve veća potražnja za proizvodima koji su posebno posvećeni Halloweenu.

“Nanošenje šminke sada je glavni dio Halloweena, dok su to nekad bili samo kostimi”, dodaje Stewart.

Influenceri i make up umjetnici tako mogu zaraditi poprilične sume novca od sponzorisanja i reklamiranja kompanija koje prodaju kozmetičke proizvode. Međutim, najunosnije je da razviju vlastitu kozmetičku liniju i prodaju svoje proizvode.


Još jedna dama koja živi Halloween cijelu godinu je američka YouTube zvijezda Lex Fleming iz Chicaga. Ona redovno sarađuje s kozmetičkim brendovima uoči Halloweena, ali je tokom godine poznata po svojim konceptualnim i zastrašujućim izgledima koje dovodi do savršenstva u najsitnijim detaljima.

Lex je počela objavljivati videoklipove na svom YouTube kanalu prije dvije godine, a danas ima 2,7 miliona pratitelja.

“Znam šta znači biti čudno dijete. YouTube mi je pokazao da nikada nismo sami. Na moje apsolutno zaprepaštenje, izgradila sam online porodicu koja dijeli moju čudnovatu i kreativnu dušu”, ističe 26-godišnja Fleming koja je ljubav prema iscrtavanju tijela “pronašla” sa 14 godina.

Kako kaže Amerikanka, ona nije superheroj, ali vjeruje da može napraviti da gotovo svako izgleda kao jedan od njih.

Uprkos svojim brojnim pratiteljima, ona apeluje na druge da prihvate svoju individualnost i ne obraćaju previše pažnje na ono što je popularno na mreži.

“Kada sam prvi put počela na YouTubeu, mnogi su bili otvoreni za različite i originalne ideje. Čini se da je na mreži više trend da izgledate kao neko nego što je to prihvatanje vaše individualnosti. Voljela bih vidjeti zamah stvari u budućnosti, u kojima će ljudi biti nadahnuti da budu jedinstveni, umjesto željeti da se pretvore u nekog drugog”, poručila je Fleming.

Noć vještica obilježava se sutra, 31. oktobra, širom svijeta. Hoćete li odabrati kostim ili pustiti mašti na volju uz make up kistove. Ukoliko se odlučite za ovo drugo, sigurno je da će vam poslužiti kreativni trikovi koje možete pronaći na Instagramu Ellie ili [YOUTUBE]https://www.youtube.com/channel/UCiXoZHFowJUlDVMuRFAwVAw[/YOUTUBE].

Žene.ba