Pandemija koronavirusa američki modni brend J. Crew dovela do bankrota

Vlasnici popularnog američkog modnog brenda J. Crew prijavili su bankrot koji je stigao kao posljedica koronavirusa. Ova modna kuća već duže vremena ima problema s poslovanjem, no pandemija je firma još više dovela do problema.

J. Crew je saopćio da je osigurao finansijska sredstva od svojih kreditora oko 3 milijarde dolara za proces restrukturiranja, prenosi Klix.ba.

“Jedan od većih problema koji je uzrokovao ovaj pad je podizanje cijena, u vremenu kad su kupci zahtijevali jeftinije proizvode”, komentirao je za The Journal bivši direktor brenda Mickey Drexler, piše Financial Times.

Drexler je napustio mjesto glavnog direktora u kompaniji nakon 14 godina, prije tri godine. U to doba brend je ostao i bez dugogodišnje kreativne direktorice Jenne Lyson te istovremeno jedva izbjegao bankrot. Naime, već nekoliko godina posluju s gubicima.

Kad i kod mnogih velikih brendova, pandemija je samo ubrzala pad poslovanja, a sve skupa zaokružilo je zatvaranje poslovnica.

Kompanija koja je podržana privatnim udjelom izjavila je da je njen vlasnik Chinos Holdings prijavio bankrot, jer se maloprodajni sektor bori protiv široko rasprostranjenih zatvaranja uvedenih u svrhu zaustavljanja širenja koronavirusa.

Kao dio procesa restrukturiranja, J Crew je rekao da je postigao dogovor sa svojim kreditorima o pretvaranju duga u iznosu od 1,65 milijardi dolara u kapital.

Žene.ba