Paparazzo agencija proglasila bankrot nakon sudskog spora s Meghan Markle

Agencija Splash News & Picture, prepoznatljiva po trgovini paparazzo fotografijama, podnijela je zahtjev za bankrot. Djelomično je za to kriva globalna pandemija, ali je značajan utjecaj imala i pravna bitka sa vojvotkinjom Meghan Markle.

Imajući poteškoća u snalaženju sa finansijskom situacijom, Splash izvještava da nije platio zajam vrijedan gotovo milion američkih dolara i traži zaštitu od stečajnog suda u Nevadi.

Kako prenosi CNN finansijski problemi Splasha proizlaze iz tri izvora što je navela i predsjednica Splasha Emma Curzon u izjavi podnesenoj u sklopu bankrota.

“Kao posljedica globalne pandemije dostupnost slika poznatih osoba opala je, a proračuni unutar medijskih kuća smanjeni su te je samim time smanjena i potražnja za paparazzo fotografijama”, kazala je Curzon.

Ova je situacija pogoršana zbog dva tekuća parnična slučaja i pravnih troškova, među kojima je i spor sa vojvotkinjom Meghan Markle.

Markle je tužila agenciju zbog objavljivanja fotografija snimljenih tokom “privatnog porodičnog izleta” u parku u Kanadi.

Iako su BBC i drugi mediji prenijeli da su se uspjeli nagoditi u decembru, zbog situacije u kojoj se našla agencija moguće je da slučaj neće biti u potpunosti riješen.

Spor s Meghan uključuje pitanja vezana uz slobodu govora prema zakonima Velike Britanije, a za čije je kršenje optužena agencija iz koje ističu da se pokazalo da bi bilo nepodnošljivo skupo da nastave odbranu u ovom sporu.

Nadalje, ako bi tužitelji pobijedili u ovom slučaju, to bi vjerojatno zahtjevalo veću novčanu naknadu za koju ova agencija ne bi imala dovoljno sredstava.

Žene.ba