Penzioneri u Ukrajini odlagali kukuruz u retro Louis Vuitton sanduk ne znajući koliko vrijedi

Aleksandr i Aleksandra Sokhranych iz sela Mokhnach nisu mogli ni pretpostaviti kakav historijski artefakt čuvaju u kući. Ipak, sačuvali su ga jer im je godinama služio za čuvanje raznih stvari. Vjeruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici.

Ukrajinski penzioneri tako su godinama premještali sanduk držeći u njemu nekada kukuruz, nekada luk i drugo povrće, dok ih jednog dana njihov rođak nije prosvijetlio. Njih dvoje nisu ni pokušali prodati sanduk, već su ga odmah odnijeli u lokalni etnografski muzej.

Direktor muzeja Maksim Bulakh ispričao je za ruske medije da je provjerio autentičnost sanduka u butiku Louis Vuitton u Kijevu. Tada je saznao da je sanduk vjerovatno proizveden početkom 1880. godine te da bi mogao koštati najmanje 11.000 dolara. To bi bila ogromna svota novca za dva penzionera, ali artefakt bi zapravo mogao donijeti puno više novca na aukciji, s obzirom na to da iza sebe može imati prilično uzbudljivu historiju. Neke sanduke brenda Louis Vuitton aukcijske kuće su prodale za više od 100.000 dolara.

Bulakh vjeruje da je baš ovaj sanduk nastao u ruskom carskom vozu koji je na području Ukrajine izletio iz šina 1888. godine. U nesreći je poginulo oko 30 ljudi, dok je navodno car Aleksandar III pridržao krov kočije na svojim ramenima kako bi omogućio svojoj porodici da pobjegne. Tada su uspjeli spasiti i LV sanduk. Međutim, ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Sanduk je također kao trofej mogao donijeti kući vojnik Sovjetske vojske koji je oslobodio Evropu od nacista tokom Drugog svjetskog rata, prenosi Klix.

Dok čekaju na aukciju i novac od starog sanduka francuskog brenda, Aleksandr i Aleksandra zamijenili su sanduk limenim loncem koji također dobro čuva hranu za njihove piliće.

Žene.ba