Pola vijeka od smrti Coco Chanel: Živjela je eleganciju i prkosila društvenim pravilima

Prije tačno pola vijeka svijet je ostao bez jedne od najuspješnijih modnih dizajnerica, koja je ženama dala ne samo slobodu kroja, već i ostavila naslijeđe, inspiraciju koju rado prihvatamo i danas.

Gabrielle Bonheur, poznatija kao Coco Chanel umrla je u 88. godini u pariškom hotelu Ritz, u kojem je živjela do 10. januara 1971. godine.

Upravo na tom mjestu su nastajali nevjerovatni dizajnerski komadi koji su prvenstveno bili stilski jednostavni, ali za to vrijeme vrlo moderni i revolucionarni.

Prije nego se preselila u Pariz, živjela je u jednom francuskom predgrađu, a dolaskom u glavni grad 1918. godine je otvorila navedeni butik.

U njemu je predstavljala sve svoje dizajne počevši od baršunastih večernjih haljina u crnoj i crvenoj boji pa sve do odijela, hlača i svilenih tunika.

“Moji dizajnerski komadi ne izlaze iz mode za samo nekoliko dana. Često sam svjedočila da neki modni dizajneri kreiraju haljine koje izgledaju zastarjelo samo tri dana nakon što su proizvedene”, govorila je nekada Chanel.

Smatrala je da žena ima pravo na vlastiti način života, kao i udobno odijevanje. Odrasla u vrijeme korzeta, dio djetinjstva provela je u sirotištu, gdje su je časne sestre naučile šivati. Već je u mladim danima shvatila da je odijevanje stav i način života te da se odjeća mora prilagoditi kretanju.

Prkosila je pravilima i nije željela ličiti na žene iz tog doba. Većina ih je nosila teške slojeve haljina i korzete koje su im otežavale kretanje, a osim toga sve su imale dugu kosu i blijed ten jer su se skrivale od sunca.

Chanel je bila potpuna suprotnost, nosila je kraću kosu i bila je osunčanog tijela, a njen stil oblačenja je bio elegantan i jednostavan.

Visoko društvo i moderne žene obožavale su ležerne kreacije i općenito njen duh, koji je bio slobodan, kreativan i inovativan. Osim Pariza i Deauvillea, imala je i butik u Biarritzu, posjedovala je vilu La Pausa te iznimno voljela svoj plavi Rolls Royce.

Kao uspješna dizajnerica, ali i poslovna žena, bila je svjesna da brend treba proširiti, stoga je 1921. godine predstavila miris Chanel No. 5. Bio je to prvi parfem neke modne dizajnerice.

Biserna je ogrlica također postala dio njene elegantne ličnosti. Danas je najpoznatija i paleta torbica koje nose njeno ime – jedna od najznačajnijih svakako je 2.55, jednostavan dizajn koji je osmislila kad je shvatila da joj treba torbica koja će osloboditi ruke.

Pedeset godina od smrti, ova legenda živi i dalje. Izložba o karijeri Coco Chanel održana je krajem prošle godine u pariškom u muzeju Palais Galliera, dok je modno carstvo prihodovalo više od 11 milijardi eura u 2019. godini, piše France24.

Žene.ba / Klix.ba