Preminuo čuveni modni dizajner Paco Rabanne

Paco Rabanne, dizajner rođen u Španiji, sinonim za estetiku svemirskog doba i najprodavanije parfeme, preminuo je u 88. godini u Portsalu u Francuskoj, prenosi Klix.ba.

Njegovu smrt potvrdili su iz Puiga, matične kompanije njegovih brendova, rekavši da je “obilježio generacije svojom radikalnom vizijom mode i da će njegovo naslijeđe živjeti”.

Rabanne je stekao svjetsku slavu zbog svog ekscentričnog dizajna odjeće.

“Paco Rabanne učinio je transgresiju magnetskom. Ko bi još mogao navesti modne Parižanke da traže haljine od plastike i metala? Ko bi osim Paca Rabannea mogao zamisliti miris pod nazivom Calandre – ta riječ znači ‘automobilski roštilj’, znate – i pretvoriti ga u ikonu moderne ženstvenosti?”, rekao je José Manuel Albesa, predsjednik Puigovog odjela za modu i ljepotu.

“Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio: postoji samo jedan Rabanne”, nastavio je, “njegovom smrću ponovo se prisjećamo njegovog ogromnog utjecaja na savremenu modu, duha koji živi u kući koja nosi njegovo ime”.

Rabanne, koji je stekao međunarodnu slavu 1960-ih, povukao se iz mode 1999. godine i rijetko se pojavljivao u javnosti. Puig sa sjedištem u Barceloni oživio je Rabanneov uspavani modni biznis 2011. godine.

Iako najpoznatiji po svojim metalik komadima, Rabanne je svoju prvu kolekciju predstavio 1966. koristeći plastiku. Debitantska kolekcija pod nazivom “12 nenosivih haljina u savremenim materijalima” razbjesnila je francusku modnu štampu, dok je istovremeno istaknula Rabannea i “postavila kurs” za njegovu budućnost dizajna.

Potaknut entuzijastičnim američkim sljedbenicima i duhom eksperimentiranja iz 1960-ih, Rabanne je prešao s plastike na metal, papir, dugmad i krzno, usput oblačeći Miju Farrow, Audrey Hepburn i Jane Fondu. Rabanneove vizije budućnosti su sezale izvan mode.

Žene.ba