Prva pomoć kod opeklina od sunčanja!

Kada pretjerate sa sunčanjem i na koži dobijete bolne opekline, plikove i ne daj Bože, gore posljedice, pomoć potražite u prirodnoj kozmetici za njegu kože. Najbolja su biljna ulja i maslaci (isključivo hladno prešana i nerafinirana, poput ulja badema, avokada, sezama itd), eterična ulja te hidrolati.

Kao prva pomoć kod opekotina od sunca izrazito ugodni su tonici na bazi hidrolata. U tu svrhu najčešće se koriste hidrolati hamamelisa, paprene metvice, smilja, širokolisne lavande te rimske kamilice. Hidrolat hamamelisa ublažava crvenilo i upalu, osvježava, a i ima vrlo jako antioksidativno djelovanje. Širokolisna lavanda i smilje djeluju regenerativno i zacjeljujuće, paprena metvica ugodno hladi dok rimska kamilica ima jako protuupalno djelovanje.

U hidrolate se mogu dodavati razne njegujuće tvari, poput soka aloe vere (hidratantno i protuupalno djelovanje), alantoina (protuupalno i regenerativno djelovanje), dekspantenola (hidratantno, protuupalno i regenerativno djelovanje) te glicerola (spriječava gubitak vlage iz kože). Biljni glicerol lako je dostupan, dok ostale nabrojene sastojke možete pronaći u specijalizirnim trgovinama aromaterapijskog asortimana.

Cosmopolitan.hr