Prvi pogled na hit: Bestseler po kojem je Peter Jackson snimio novi film

Neke knjige žive dugo, proživljavajući zanimljive cikluse.

Prvi roman Philipa Reevea “Smrtonosni strojevi” (engl. “Mortal Engines”) bio je veliki hit kada je izašao. Obožavala ga je kritika, a čitatelji se nisu mogli zasititi Reeveove neobične mašte. Nakon toga, ovaj je roman ostao u srcu mnogih kao klasik, ali smanjio se interes te je pomalo pao u zaborav. (Neki će se sjetiti slične priče koja se dogodila remek-djelu Margaret Atwood.) Smiraj je trajao do trenutka kada se u priči pojavilo ime tvoraca filmskih megahitova, trilogije “Gospodar prstenova” i kasnijeg “Hobita”. Radi se, naravno, o Peteru Jacksonu, koji nam u kina donosi svoju viziju budućnosti kojom vladaju pokretni gradovi. Zvuči prilično ludo, a u knjizi je još luđe, vjerujte nam.

“Smrtonosni strojevi” prikladan je naslov za ovaj roman jer u njemu strojevi doslovno uništavaju sve pred sobom, poput poremećenih steampunk mašina spojenima viktorijansko-futurističke noćne more koje jure pustopoljinama spaljene Zemlje i luduju u pijanom zanosu.

Prije nekoliko hiljada godina, naš je planet pogodila kataklizma (izazvana ljudskom rukom) te je opustošila sve. Život na tlu je praktički nestao dok su ostali samo gradovi koji su se morali početi kretati kako bi se “nahranili i preživjeli”. Situacija je prilično dobro dočarana na početku romana kad svjedočimo divljem lovu Londona na maleni gradić koji mu se našao u vidokrugu. Prilično brutalno, taj lov završi nestankom tog gradića u grotlu velegrada koji je tek na trenutak zadovoljio svoje potrebe. A onda traži još…

Knjiga izlazi za nekoliko sedmica pa smo zatražili izdavača da nam pruži priliku predstaviti naslovnicu prije svih drugih. Vizual naslovne stranice preuzet je iz filma te vjerujemo da će sveukupni doživljaj biti spektakularan.

Kako biste se uvjerili o kakvom je vizionarskom djelu riječ, evo i filmskog trailera koji je u nekoliko dana prikazivanja srušio rekorde gledanosti:

Index.hr