Skrivena mjesta savršena za proljetna putovanja u Evropi

Neki su gradovi bez obzira na turističku ponudu, jednostavno posebniji od drugih. Svaki evropski grad poseban je zbog specifičnog utjecaja povijesne i kulturne baštine, gostoljubivosti lokalnog stanovništva, prirodnih ljepota i arhitekture koja uvijek odaje puno više od estetike nekog grada.

Evropa u svim svojim regijama nudi jedinstven šarm koji osvaja putnike iz cijelog svijeta. Raskošne palače, mostovi pa čak i ulična svjetla, sve su to detalji koji izazivaju reakciju.

Spajanje različitih kultura i civilizacija tijekom vremena učinili su svoje i kreirali poseban šareni mozaik u brojnim evropskim gradovima. Mnogi od tih gradova zauzimaju posebno mjesto kada su u pitanju najpoželjnije turističke destinacije u svijetu. Historija umjetnosti koja je utkana u svaki pločnik europskih metropola predmetom je fascinacije ne samo zaljubljenika u povijest, kulturu i arhitekturu, ona je i nepresušan izvor inspiracije brojnim umjetnicima koji potaknuti specifičnostima gradova poput Pariza, Praga, Londona ili Berlina, stvaraju nove svjetove proistekle iz europskog  stila i prošlosti. Tako nastaju i brojni filmovi, TV serije, romani, slike…kao svjedoci zanimljivih zbivanja na europskom tlu.

No, iako se čini da gotovo sve znamo o svakom kutku Evrope, ipak su se neka fantastična mjesta uspjela sakriti i unatoč svojoj osebujnosti nisu na karti popularnih destinacija, iako imaju sve predispozicije da to budu. Izdvojili smo 5 europskih gradića koji su samozatajni, ali zaslužuju biti na bucket listi svih istinskih putoholičara.

BIBURY, ENGLESKA

Bibury je ušuškano i pitoreskno selo u Engleskoj koje odiše vintage energijom. Male kamene kuće obrasle biljakama penjalicama doimaju se poput bajkovite kulise. Bilbury je, naime, smješten na obalama rijeke Coln koja je pritoka Temze i jedno je od najlegendarnijih i najslikovitijih mjesta u Engleskoj. Čak se pojavljuje na unutarnjem koricama britanskih putovnica. Kućice potječu čak iz 14. stoljeća kao dio samostana, no u 17. stoljeću su pretvorene u niz tkalačkih koliba.

Upravo nasuprot  koliba nalazi se livada, Rack Isle, koja je zaštićeno uzgajalište divljih ptica. Awkward Hill uzdiže se iza Arlingtonskog niza.

Tu je i mlin koji lijeno gleda na pastrve u kristalno čistoj izvorskoj vodi. Farma pastrva Bibury, osnovana je 1902. godine i tu se svake se godine mrijesti 10 milijuna pastrve. Posjetitelji ovdje mogu kupiti dimljenu ili svježu ribu.

Park i vrtovi naglašavaju ljepotu mjesta. Bibury, s druge strane rijeke, grupira se oko crkve Sv. Marije. Saksonski dio crkve datira iz 8. stoljeća. U ovom mirnom, skrovitom mjestu možete i posjetiti muzej posvećen Williamu Morrisu koji je bio dizajner, pjesnik, romanopisac, prevoditelj i socijalistički aktivist povezan s Britanskim pokretom za umjetnost i obrt.

GHENT, BELGIJA

Ghent je lučki grad na sjeverozapadu Belgije, na ušću rijeka Leie i Scheldt. Tijekom srednjeg vijeka bio je istaknuti grad-država. Danas je to sveučilišni grad i kulturno središte. Njegov pješački centar poznat je po srednjovjekovnoj arhitekturi kao što je dvorac Gravensteen iz 12. stoljeća.

Živahni Ghent idealan je i za vikend izlet. Ako razmišljate o urbanom provodu i profinjenoj energiji, ovaj će vam gradić pružiti sve to. Quirky Ghent nudi fascinantan kulturni koktel prepun blagodati modernog, urbanog života. Ghent je grad u kojem ljudi uživaju u životu i gdje se svatko osjeća ugodno. Ljubazni stanovnici, učinit će da se osjećate prihvaćeno. Osim što je topla preporuka upustiti se u besciljnu šetnju i istraživanje svakog detalja Ghenta, ne propustite priliku za divljenje svjetski poznatom remek-djelu – Mystic Lamb braće Van Eyck.

ALBARRACIN, ŠPANJOLSKA

Albarracín je mali gradić smješten u brdima istočne i središnje Španjolske, iznad zavoja rijeke Guadalaviar. Uzvišena srednjovjekovna gradina, Murallas de Albarracín, dominira obroncima. Na vrhu je toranj Andador koji datira iz 10. stoljeća. Ruševine alcázara ili maurskog dvorca nalaze se na vrhu litice u starom gradu. Catedral del Salvador iz 16. stoljeća ima zvonik izgrađen na ostacima romaničkog hrama. Ovo je mjesto prava riznica prošlosti s predivnim pogledom na netaknutu prirodu. Albarracin je, stoga, pravo otkriće za sve one koji obožavaju avanturistička istraživanja i malo drugačija putovanja od onih razvikanih, popularnih lokacija.

SINTRA, PORTUGAL

Sintra je cosy mjestašce u podnožju planine, u blizini glavnog grada, Lisabona. Bila je dugogodišnje kraljevsko utočište pa i danas odiše energijom raskošnih vremena kada su na ovome mjestu koračali aristokrati. Šumoviti teren je okovan pastelnim vilama i palačama. Nacionalna palača Sintra u duhu maurskog stila upečatljive je arhitekture, a posebno je uočljiva zbog dramatičnih dvostrukih dimnjaka. Nacionalna palača Pena iz 19. st. smještena je na vrhu brežuljka i poznata je po prpošnom dizajnu i otvorenom pogledu.

ANNECY, FRANCUSKA

Annecy je izgrađen oko 14. stoljeća i nedvojbeno je više šarmantan nego bilo koji drugi francuski grad. Grad je također okružen francuskim Alpama, što ga čini još slikovitijim. Ovdje je i magično jezero Annecy te rijeka Thiou. Poznat je po starom gradu Vieille Ville s kamenim ulicama, vijugavim kanalima i kućama pastelnih boja. S pogledom na grad srednjovjekovni Château d’Annecy, nekad dom grofova Ženeve, sadrži i muzej s regionalnim artefaktima kao što je alpski namještaj i vjerska umjetnost, a možete uživati u prirodoslovnoj izložbi.

Journal.hr