Šta je melatonin i zašto je dobar za našu kožu

Vjerojatno ste čuli za melatonin, hormon koji tijelo luči tokom noći i poboljšava kvalitet sna. Međutim, melatonin je postao najnoviji sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda koji pomaže da se vaša koža obnovi i uspješno izbori protiv starenja.

Hormon melatonin je ključni element ciklusa spavanja. Kada počne padati mrak, mozak, signaliziran promjenom svjetlosti, oslobađa melatonin, stvarajući potrebu za snom. Melatonin je već dugo dostupan kao oralni dodatak. Naučna istraživanja otkrila su njegova antioksidantna svojstva, što ga čini veoma korisnim sastojkom u njezi kože, piše Elle.com.

Cijeli dan naša koža izložena je UV zračenju koje je može oštetiti i u najgorem slučaju izazvati rak. Naše tijelo stvara antioksidante uz pomoć antioksidantnih enzima. Melatonin potiče prirodnu proizvodnju ovih enzima u tijelu. Ovi antioksidanti izazvani melatoninom učinkovitiji su od onih iz vitamina C i E.

Još jedan plus dodavanja melatonina proizvodima za njegu kože: nema rizika od nuspojava poput glavobolje, vrtoglavice, mučnine.

Melatonin djeluje učinkovito s uobičajenim sastojcima protiv starenja, poput retinola i vitamina C. Također “nadopunjuje” hijaluronsku kiselinu u poboljšanju elastičnosti kože. Većina ljudi primjenjuje proizvode s melatoninom noću kada se koža najbolje obnavlja.

Žene.ba