Stručnjaci otkrili zašto HIIT treninzi mogu biti najbolji za vaše tijelo i mozak

Bez obzira na vašu željenu metodu vježbanja, nova istraživanja sa Univerziteta Južna Australija otkrila su da HIIT treninzi imaju pozitivan učinak na tijelo i na mozak, piše Healthline.

U studiji objavljenoj u časopisu “Science of Medicine and Medicine in Sport”, istraživači su pregledali 12 različitih eksperimenata u kojima je učestvovalo 128 ljudi osmišljenih za nadgledanje promjena u mozgu tokom aerobnih vježbi, prenosi Klix.

U studiji su sve rutine vježbanja uključivale ili stacionarni bicikl ili stazu, ali intenzitet i vrijeme su varirali.

“Otkrili smo da intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) ili umjereni kontinuirani trening dovodi do najveće koristi za neuroplastičnost, za razliku od kontinuiranog treninga visokog ili niskog intenziteta”, kazala je koautor studije, doktorica Ashleigh Smith.

HIIT je skraćenica za “High Intensity Interval Training”. HIIT se najčešće spominje u kontekstu efektnog gubljenja viška masnog tkiva i većina koja ga je u tu svrhu tvrdi da je ovaj trening itekako efikasan.

Osim toga, brojne studije i istraživanja su potvrdila učinkovitost HIIT-a. Također, proglašen je učinkovitijim u sagorijevanju masti od tradicionalnog “običnog” aerobnog treninga.

Žene.ba