Sve što nismo znali o pravilnom čišćenju lica

Ljepota kože lica počinje s kupaonici. Na vašoj beauty polici mogu biti poredani nizu kozmetičkih proizvoda s najnaprednijim sastavom i teksturama, ali bez pravilnog čišćenja svi oni će biti beskorisni. ELLE je za vas od stručnjaka saznao kako pravilno prati lice, pogotovo poslije vrućih ljetnih mjeseci.

View this post on Instagram

Vibe all summer☀️

A post shared by Frida Aasen (@frida_aasen) on

Zašto se jednostavno ne možete oprati sapunom?

Zašto ne? Možete. Samo ne sa sapunom koji najčešće svi kupujemo, nego s posebnim, po mogućnosti prirodnim. U U ovo pravilo ne uklapa se bilo koji sapun – nakon većine ostaje osjećaj zategnutosti i suhoće. Sapun sadrži lužinu, koja uništava lipide kože, a to dovodi do njene postupne dehidracije i, kao rezultat, ljuštenja. Uz to, koža gubi prirodnu obranu i postaje ranjiva i na bakterije i na slobodne radikale. Kozmetika za pranje lica također nije “anđeo”. Sadrže emulgatore, koji također uništavaju lipidni sloj kože. Ali nije ni dobro oprati se ničim, budući da je okolišni zrak zasićen ispušnim plinovima, ta se kemijska prljavština taloži na koži i kvari je brže od bilo kojeg sapuna. Najbolje rješenje je, čini se, izabrati manje zlo.

Što je s vodom iz slavine?

Mnogi samo operu lice vodom iz slavine (da, ne biste vjerovali!). U pravilu je voda u gradovima prljava, i pomiješana s klorom i drugim teškim nečistoćama koje ostaju na koži i trajno negativno utječu na njezine funkcije. Lice treba oprati kuhanom ili filtriranom vodom.

Gotovo sva sintetička sredstva za čišćenje nisu alkalna i ne ostavljaju kožu suhom nakon upotrebe. Ali takvi se proizvodi tijekom pranja možda neće u potpunosti isprati vodom. Poput micelarne tekućine. Preostali surfaktanti mogu nastaviti „raditi“ uzrokujući iritaciju kože. Nakon pranja obavezno upotrijebite tonike koji će pomoći ukloniti ostatke sredstva za čišćenje i pripremiti kožu za nanošenje seruma i kreme za lice.

View this post on Instagram

?

A post shared by Frida Aasen (@frida_aasen) on

Kako odabrati proizvode za pravilno čišćenje na temelju vrste i stanja kože?

Svi proizvodi za pranje lica imaju oznaku za tip kože. Ali ovdje trebate paziti ne samo na tip kože, već i na njeno stanje. Mnogi ljudi misle da im je koža normalna, ali s godinama se mijenja. Najčešće se koža pogoršava kao rezultat nepravilne njege. Na to utječe i doba godine i zdravstveno stanje. Zimi čak i normalna koža može postati suha, a ljeti masna. Nedostatak sna i pretjerani rad čini kožu suhom, osjetljivom i vlažnom. Da ne biste pogriješili, pazite na svoju kožu. Ako je potrebno, koristite dva proizvoda istovremeno u različitim područjima. Koža će vam reći što joj treba. Na primjer, ako se koža malo napuhne prilikom nanošenja proizvoda, a crvenilo se ne pojavi, koristite umirujuće sredstvo za osjetljivu kožu, na primjer, mlijeko za čišćenje. Ako se prištići pojave na suhoj koži, pokušajte s ovlaživačima za normalnu do suhu kožu da spriječite nesavršenosti. A ako je vaša koža sjajna, dobro je navlažite, počevši s sredstvom za čišćenje. Što je više vlage u koži, to je manje sjaja na njenoj površini.

View this post on Instagram

??? shot by @pierrot

A post shared by Frida Aasen (@frida_aasen) on

Jesu li neki proizvodi za čišćenje lica zaista sigurni?

Kontroverzna preporuka – “ne zahtijeva ispiranje”. Osim micele, sredstvo za čišćenje sadrži i druge sastojke koji, kada su stalno prisutni na površini kože, mogu uzrokovati suhoću, iritaciju i crvenilo. Kozmetičari i dermatolozi preporučit će ispiranje bilo kojeg sredstva za čišćenje kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

Elle.hr