‘The Favourite’ dobio najviše Evropskih filmskih nagrada

Britanski film “The Favourite” (“Miljenica”) veliki je pobjednik ovogodišnje 32. dodjele Evropskih filmskih nagrada-EFA sa osvojenih osam nagrada, uključujući onu za najbolji evropski film.

Svečanost dodjele EFA nagrada održana je u subotu navečer u poznatoj berlinskoj dvorani “Haus der Berliner Festspiele”, a u Berlinu, gdje je i sjedište Europske filmske akademije, koja dodjeljuje te nagrade, sama dodjela se održava svake druge, neparne godine od 1997., dok se u parnim godinama te nagrade dodjeljuju svaki puta u nekom drugom europskom gradu, javila je Hina.

Film “The Favourite” za nagrade EFA 2019 imao je i najviše nominacija, devet, a osim za najbolji film, nagrađen je i kao najbolja europska komedija, dok je njegov redatelj Grk Yorgos Lanthimos dobio nagradu kao najbolji europski redatelj, a glumica Olivia Colman nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je nagrađen još i u kategorijama europske kostimografije, montaže, šminke i drugima.

Najboljim europskim glumcem proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španjolskom filmu “Pain and Glory/Dolor y Gloria” (“Bol i slava”), koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju.

Među ostalim filmovima, francuski “Les Miserables” (“Ožalošćeni”) nagrađen je kao Europsko otkriće godine-Prix Fipresci, britanski film “For Sama” (“Za Samu”) je najbolji europski dokumentarac, španjolski film “Bunuel in the labyrinth of the turtles” najbolji europski animirani film, dok je rumunjski “The Chritsmas Gift/Cadoul de craciun” europski kratki film godine.

Poljski film “Cold War/Zimna wojna” (“Hladni rat”) dobio je pak većinu glasova publike i nagradu “People’s Choice Awards”, dok je njemački redatelj i glumac Werner Herzogu dobio nagradu za životno djelo.

Nagrade EFA ukupno se dodjeljuju u 24 kategorije, o čemu odlučuje 3600 članova Europske filmske akademije.

Žene.ba