Top 5 filmskih premijera u Veneciji o kojima će svi pričati

28. avgusta u Veneciji je počeo najstariji filmski festival na svijetu. Žiri koji će odlučivati o filmovima u glavnoj konkurenciji 76. filmskog festivala u Veneciji vodi argentinska redateljica Lucrecia Martel (redateljica art-hitova poput Zama i Žene bez glave), a festival je otvorio film Pravda japanskog redatelja Hirokazu Koreede. Kakve nam priče donose ova i ostale dugoočekivane premijere u Venecije otkrijte u našoj listi top pet filmova s Venecijanskog filmskog festivala.

The Burnt Orange Heresy

Novi film Talijana Giuseppea Capotondija, redatelja glazbenih spotova benda Skunk Anansie,  koji je debitirao s filmom The Double Hour. U trileru temeljenom na istoimenom romanu prije pola stoljeća, Claes Bang (“Square”) i Elizabeth Debicki (“Veliki Gatsby”) udružuju snage s trgovcem umjetninama, kojeg glumi ni manje ni više nego Mick Jagger, kako bi opljačkali starijeg umjetnika (Donald Sutherland).

 

 

 

Waiting for the Barbarians

Adaptacija istoimene opere glazbenika Philipa Glassa 1980. i romana nobelovca J.M Coetzeea je prvi film kolumbijskog redatelja Ciro Guerre na engleskom jeziku (“Embrace of the Serpent”). 38-godišnji nominant za Oscara uspjeo je steći solidnu reputaciju – Johnny Depp, Robert Pattinson i Mark Rylance glume u drami o sukobu bezimenog Carstva i zlobnih divljaka.

 

 

Seberg

Još jedan obećavajući politički triler govori pravu priču Gene Seberg (Kristen Stewart) – glumicu francuskog novog vala s zanimljivom i tragičnom sudbinom koja je zaintrigirala FBI. Jack O’Connell, Anthony Mackie, Vince Vaughn, Zazi Beetz i Margaret Qualley također su u filmu čuvenog kazališnog redatelja Benedicta Andrewsa.

 

An Officer and a Spy

Ponovno okupljanje tandema koji je zaslužan za najbolji film Romana Polanskog ovog stoljeća: Robert Harris, autor romana “Fantom” i koautor istoimenog scenarija, napisao je još jednu knjigu (“Policajac i špijun”), a oskarovski redatelj ju je i snimio. Afera Dreyfus drama je o francuskom časniku Alfredu Dreyfusu (kojeg glumi Louis Garrel), koji je pogrešno osuđen za špijunažu krajem 19. stoljeća. Ostale uloge uključuju Jeana Dujardina, Mathieu Amalrica i Emmanuelle Seigner.

 

Wasp Network

 

Nakon duge stanke, francuski redatelj Olivier Assayas (Osobni kupac) ponovno se ujedinio s venecuelanskim glumcem Edgarom Ramirezom, koji je briljirao u filmu Carlos. Ovaj put Ramirez glumi kubanskog pilota koji živi u vrijeme kada se raspada Sovjetski Savez. Ostale uloge uključuju Penelope Cruz, Wagnera Mouru (Narco) i Gael Garciju Bernala.

Elle.hr