Treniranje različitih sportova može smanjiti rizik od povreda kod tinejdžerki

Tinejdžerke koje treniraju nekoliko sportova imaju niži rizik od povreda u odnosu na one koje se fokusiraju samo na jedan sport, otkriva novo istraživanje.

Najnovija studija uključivala je više od 1.100 djevojaka koje se bave košarkom, fudbalom i odbojkom. Među njima je većina bila srednjoškolskog uzrasta, dok su neke bile studentice.

“One djevojke koje su se prerano specijalizirale za sportove poput košarke, fudbala i odbojke mogle bi imati problema zbog ‘jednonamjenskog’ fokusa koji može ometati motorički razvoj i dovesti do kompromitirane koordinacije kukova i koljena tokom dinamičnih aktivnosti skakanja i doskoka, što može dovesti do povećane šanse za potencijalne povrede koje mijenjaju život”, rekao je vodeći autor Christopher DiCesare.

Istraživanje je također otkrilo da su djevojke koje su se fokusirale samo na jedan sport imale veću stopu povreda kuka i koljena te povećan rizik od bolova u koljenu, piše Health24.

Stručnjaci kažu da treniranje više sportova može poboljšati koordinaciju kod djevojaka i da one koje se “specijaliziraju” samo za jedan možda neće u potpunosti razviti obrasce neuromuskularne koordinacije koji mogu umanjiti rizik od povreda.

Zbog neravnomjernog rasta mišića i vezivnog tkiva prije i tokom puberteta, mladi sportaši mogu biti manje sposobni od starijih da se nose s fizičkim naporima povezanim s fokusiranjem na jedan sport, zaključila je studija objavljena u Journal of Athletic Training.

“Shvatajući utjecaj koji fokusiranje na jedan sport ima na koordinaciju i potencijal za povrede, postoji mogućnost da se donesu bolje odluke o tome kada je možda prikladno sigurno se specijalizirati u nekom sportu”, rekao je DiCesare.

Više od 30 miliona mladih učestvuje u individualnim ili timskim sportovima, a sve veći naglasak na uspjeh mnoge je natjerao na opredjeljenje samo za jednu sportsku aktivnost.

Žene.ba