Tri greške koje najčešće pravite kada stilizirate kosu kod kuće

Za vrijeme pandemije koronavirusa mnogi od nas pokušali da sami stiliziraju svoje frizure. Većina njih pratila je YouTube i savjete kako ošišati ili ofarbati kosu. Mnogi od njih napravili su kardinalne greške pa frizeri nakon otvaranja salona nisu mogli popraviti frizure svojih klijenata.

Frizeri kažu da nije problem da isprobate neke frizerske rutine kod kuće, ali da svakako ne biste trebali pokušavati sami da se farbate, izbjeljujete kosu i šišate se stepenasto.

Ne farbajte se

Vlasnica frizerskog salona Melody Choate kazala je za HuffPost da su je mnogi njeni klijenti zvali zbog farbanja sijedih dok joj je salon bio zatvoren.

“Često pitaju koja marka farbe je najbolja. Nema marke koja najbolja. Što je veći postotak hidrogena u kutiji, to je štetnija za vašu kosu, a hidrogen koji dolazi s farbama često je prejak. Potencijalno možete oštetiti cijelu kosu samo da bi ste pokrili sijede”, kazala je Choate.

Ukoliko baš ne možete čekati termin kod svog frizera, pokušajte ofarbati samo korijen kose i to što manjom količinom boje.

“Ne povlačite boju skroz do krajeva. Kada to učinite, možete izgubiti boju koju ste prethodno imali. Osim toga vaši krajevi su osjetljiviji od nove kose na vrhu glave, tako da farba iz kutije može prouzrokovati veliku štetu na vašoj kosi”, posavjetovala je Choate.

Ne izbjeljujte kosu

Stilistica za korekciju boja Sami Skinner rekla je da izbjeljivanje kose ni u ludilu ne pokušavate u kućnoj radinosti. Naime, kazala je kako predugim držanjem boje na glavi možete potpuno uništiti kosu. Osim toga, ako ste prirodna plavuša, nećete dobiti pigment koji želite, najčešće možete dobiti potpuno narandžasti ton. Količina novca i vremena je puno veća za popravljanje katastrofe nego što to možete zamisliti. Osim toga, na kosu ne biste trebali ni kreatin, jer ćete samo pogoršati stanje vaše kose.

Nemojte se šišati stepenasto

Ukoliko ste muško i šišate se mašincom, ne možete napraviti mnogo grešaka šišanjem kod kuće, no ako imate dugu kosu ostavite je na miru. Boja kose se može popraviti, ali ošišana kosa mora ponovo rasti.

Žene.ba