Tržište luksuzne robe će se oporaviti tek 2022. godine

Potražnja za luksuznom robom je opala. A tako će biti najmanje do kraja ove godine. To se kaže u izveštaju CNBC i Bain&Company koji je nazvan “Bain&Company Luxury Study 2020 Spring Update”. Izveštaj je objavljen u saradnji sa “Altagamma foundation”.

U izvještaju se zaključuje da je tražnja opala zbog pandemije kovida-19 i da se neće skoro oporaviti.

Predviđa se da će se potražnja za luksuznom robom do kraja ove godine smanjiti za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ali se takođe konstatuje da će se industrija luksuzne robe transformisati, da se sada traže kreativna riješenja koja će zadovoljiti potrebe novih potrošača i novih navika.

Na smanjenje potražnje za luksuznom robom posebno je uticao zastoj u turizmu. Poznato je da su turisti veliki potrošači i da je turizam ključni faktor u potražnji luksuzne robe.

Turizam trpi velike gubitke a zemlje koje su poželjne destinacije sada pokušavaju da privuku turiste obećavajući bezbjedna ljetovanja. Ali da li će to uspjeti vidjeće se u narednim mjesecima.

Prema predviđanjima u izvještaju ističe se da će nivo prošlogodišnje prodaje luksuzne robe biti postignut tek za dve a možda i za tri godine.

Ipak neka tržišta će ostvarivati dobru prodaju. U tome prednjači kinesko tržište gdje će se prodati skoro polovina luksuznih predmeta. Prognoza za druge zemlje nije baš tako sjajna.

Žene.ba