Ukrao 5 milijardi dolara, smuvao DiCaprija i druge zvijezde pa samo nestao

Nova knjiga novinara Wall Street Journala otkriva pozadinu jedne od najvećih financijskih pljački u povijesti.

Tom Wright i Bradley Hope govorili su o svojoj knjizi ”Billion Dollar Whale: The Man Who Fooled Wall Street, Hollywood, and the World”, u kojoj pišu o tome kako je malezijski financijaš Jho Low uspio izvesti jednu od najvećih pljački u povijesti – navodno je ukrao više od pet milijardi dolara.

Ukradenim novcem Low je, između ostalog, kupovao nekretnine diljem New Yorka, poklanjao skupe umjetnine DiCapriju i drugim holivudskim igračima, organizirao raskošne zabave te kupio prava za ”Vuka s Wall Streeta”. Producenti filma, doduše, na kraju su morali vratiti svih 60 milijuna dolara.

Ono što je Low napravio zapravo uopće nije komplicirano. Naime, on je pokrao malezijski državni fond 1MDB namijenjen za izgradnju infrastrukture, a u skandal je uključen i bivši malezijski premijer Najib Razak (65), koji je u četvrtak na svoj račun dobio novih 25 optužbi te bi mogao ostatak života provesti u zatvoru.

Među skupocjenim darovima koje je Low poklonio DiCapriju nalaze se Picassova slika od 3,3 milijuna dolara za rođendan i kolaž Jean-Michela Basquiata od 9,2 milijuna dolara.

No Leonardo nije jedina zvijezda koju je 36-godišnji Malezijac smuvao. Low je šarmirao i druge zvijezde, uključujući Paris Hilton, kojoj je platio 100 tisuća dolara samo da se pojavi na njegovoj zabavi, piše Maxim. Osim toga, neko vrijeme bio je u vezi s australskom manekenkom Mirandom Kerr.

Uključujući DiCaprija, mnogi slavni morali su vratiti svoje skupe darove jednom kad je prevara otkrivena. Naravno, Malezija je htjela natrag svoj novac, a sudski postupak i dalje je u tijeku.

Jho Low danas je bjegunac, a prema nekim saznanjima živi u Kini, navodno pod zaštitom tamošnje vlade – i dalje u luksuzu koji je stekao krađom.

Index.hr