Zašto se u toku zime debljamo brže

U toku zime dani su sve kraći, a noći duže pa kad-kad zaboravimo koje je doba noći pri konzumiranju pojedinih grickalica i slatkiša. U toku zime ne ide nam se vani, pa to dodatno utječe na naš metabolizam, te se u jednom trenutku zapitamo zašto nam naše najdraže farmerke ne stoje više tako savršeno.

Rezultat slika za debljanje u toku zime ilustracija

Ovo je doba godine u kojem se lako može dobiti po neki neželjeni kilogram. Istraživanja su dokazala da se u zimskim mjesecima mnogi debljaju u prosjeku od dva do tri kilograma, a to naravno zavisi i od raznih faktora. Prvi od njih  je takozvana zimska depresija. Nedostatak sunčeve svjetlosti zimi može imati značajan uticaj na raspoloženje i zdravlje. Ukoliko imate mogućnosti, iskoristite svaku zraku sunca i boravite što duže vani kako bi suzbili posljedice nedostatka sunca u večernjim satima.

Rezultat slika za debljanje

Drugi razlog po redu jeste metabolizam. U toku zime metabolizam se ubrzava te ne funkcioniše onako kako bismo mi htjeli. Metabolizam se ubrzava u nastojanju da osigura što više energije kako bi tijelo proizvelo toplinu. Tijelo u zimskim mjesecima traži više hrane kako bi zadovoljilo povećane zahtjeve za energijom.

Rezultat slika za debljanje

I za sam kraj neizostavni slatkiši. Svi se zimski praznici vrte oko bogate trpeze, a nekako posebna pažnja se posvećuje desertima. Za vrijeme praznika teško je biti disciplinovan i ne pretjerati sa slatkišima. Nutricionisti savjetuju kako je najbolje izabrati svoj najbolji desert te ostatak ponude preskočiti.

Azra.ba