Znamo da volite spavati, ali iznenadili biste se koliko nam je sna stvarno potrebno!

Sve užurbaniji tempo života nerijetko rezultira nedostatkom sna te stresom zbog neodrađenih ‘8 sati’ koji su nam toliko potrebni. Zvuči li vam ovo itekako poznato, napokon možete odahnuti i prestati sa živciranjem jer znanost tvrdi da nam je zapravo potrebno svega 6 sati sna.

Znanstvenici sa sveučilišta u Kaliforniji istraživali su stanovnike Namibije, Tanzanije i Bolivije, a koje su izabrali upravo zbog njihovih tradicionalnih načina života i prirodnijih navika spavanja. Više od 1000 dana pratili su njihove navike spavanja te bilježili zdravstveno stanje ispitanika, a rezultati dobiveni istraživanjem sve su nemalo iznenadili.

Naime, velika većina ispitanika spavala je manje od 7 sati dnevno. Da budemo precizniji, prosječan san trajao je 6 sati i 25 minuta, a što je znatno manje od količine sna za koju smo vjerovali da nam je prijeko potrebna. Osim što su ispitanici spavali manje, čini se kako su i zdraviji od nas. Unatoč, iz naše perspektive gledano, manjku sna, kod njih je pretilost znatno manje prisutna, kao i problemi s krvnim tlakom.

Dakle, imate li priliku svakog dana spavati 8 ili više sati, slobodno uživajte u toj privilegiji, no spavate li manje od toga, nemojte se više nikada ni sekunde nervirati oko toga. Jez znanost je potvrdila da je to i više no dovoljno!

Cosmopolitan.hr