Јedite bundevu za niži holesterol

Osim što sa razlogom nosi epitet “kraljice jeseni”, jer podiže nivo serotonina – hormona sreće, i liječi depresiju, bundeva takođe reguliše holesterol i posjeduje snažno protivuplano dejstvo. Zahvaljujući ovim ljekovitim svojstvima, sjemenke i ulje bundeve mogu da nam sačuvaju dobro zdravlje u hladnim, jesenjim danima.

Ovo povrće je riznica vitamina, proteina, kalijuma, folne kiseline i antioksidansa. Sjemenke bundeve bogate su proteinima, željezom, cinkom, magnezijumom i vitaminom K. Zbog svega ovoga, bundeva može da spreči bolesti mokraćnih puteva, podstakne izbacivanje suvišne vode iz organizma, odličan je diuretik i preporučuje se oboljelima od reume, gihta, upale bubrega i mokraćne bešike.

– Dijabetičari bi trebalo da jedu bundevu što češće, jer ona snižava nivo šećera u krvi. Naučnici su otkrili da im ekstrakt bundeve može biti od velike pomoći, jer stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa – rekao je Džordž Bolt, nutricionista sa klinike u Kopenhagenu.

Budući da vlaknasta hrana doprinosi regulaciji probave, omekšavanju stolice i ubrzavanju metabolizma, to predstavlja glavne preduslove za zdrav gubitak kilograma.

Јoš jedan razlog da trpezu obogatite ovom namirnicom jeste hladno cijeđeno ulje sjemenki bundeve, koje obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje djeluju na zdravlje reproduktivnih organa. Osim toga, sjemenke bundeva sadrži fitosterine, odnosno biljne hormone koji su blagotvorni u slučaju benignih uvećanja prostate, prenose večernje novosti.

Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprečavaju rast patogenih mikroorganizama uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

(Čuvajzdravlje)

Komentariši