Alkalna dijeta koju vole slavni

Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow i Elle Macpherson zaslužne su za popularizaciju alkalne dijete. Riječ je o konceptu koji je razrađen u desetcima knjiga različitih autora pod teorijom da unosom hrane koja ima alkalizirajući učinak štitimo organizam od raznih bolesti te istovremeno gubimo kilograme

Naslovi koji su najviše popularizirali alkalnu dijetu uključuju The pH Miracle autora Robert. O Younga, The Alkaline cure dr. Stephana Domeniga te Honestly Healthy: Eat with your body in mind, the alkaline way nutricionistice Vicki Edgson i kuharice Natashe Corrett.

Osnovna pretpostavka dijete

pH našeg tijela je lagano bazičan i kreće se u rasponu od 7.35 – 7.45. Alkalna dijeta propagira prehranu koja podržava pH krvi odnosno unos namirnica koje su lužnate. Zagovornici dijete vjeruju da unos namirnica koje povećavaju kiselost dugoročno narušava acido-baznu ravnotežu u organizmu i vodi u razne bolesti poput bubrežnih kamenaca, osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, čak i karcinom. Autori u simptome pretjeranog aciditeta ubrajaju nisku razinu energije, hronični umor, glavobolje, osjećaj napuhanosti, učestale infekcije, bolne zglobove i artritis, gastritis te brojna druga stanja.

Lužnate i kisele namirnice

U sklopu alkalne dijete preporuka je da 75 do 80 posto prehrane čine lužnate namirnice, a 20 do 25 posto kisela hrana. Lužnata je ona hrana koja na organizam djeluje alkalno odnosno doprinosi alkalnoj reakciji urina. Redom je riječ o namirnicama bogatim mineralima – kalcijem, magnezijem i kalijem. Tako se u alkalnu hranu ubraja povrće, voće, orašasto voće, sjemenke, ulja te “tradicionalne” žitarice odnosno zob, kvinoja, amarant.

S druge strane vjeruje se da kisele namirnice snizuju pH krvi zahvaljujući obilju proteina i fosfora koje sadrže. Kisele namirnice čiji unos u dijeti treba biti ograničen uključuje crveno meso i meso peradi, ribu i plodove mora, jaja, žitarice poput pšenice i sve prerađevine od žitarica, mliječne proizvode poput tvrdog sira. Sve procesirane namirnice djeluju kiselo, a zbog sličnih razloga ograničen je i unos kofeina i alkohola. Zanimljivo je da mlijeko pripada objema kategorijama budući da sadrži i proteine i kalcij. U sklopu dijete nije stavljena važnost na tjelovježbu, no zato su na tržištu dostupni brojni pripravci, sokovi, čak i voda koja alkalizira organizam.

Riječ znanosti

Iako nedostaju kliničke studije o utjecaju alkalne dijete na zdravlje postoji određen broj radova koje podržavaju koncept. Tako su autori studije 2009. godine u časopisu Human and Clinical Nutrition objavili da je pretjerana kiselost uzrokovana prehranom realan fenomen. Njihov rad podržava tezu
da dugotrajan unos kiselih namirnica može povećati rizik od zdravstvenih problema. Slično, pregledni rad objavljen 2012. godine u časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health ističe da nema dovoljno dokaza kako alkalna dijeta štiti od osteoporoze, no može biti korisna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Dodatno, od prije je poznato da alkalna dijeta može smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca. Ipak, dokaze u korist alkalne dijete treba uzeti s dozom skepse imajući na umu da naše tijelo ima cijeli niz sofisticiranih mehanizama kojim održava pH u poželjnom rasponu, a mogućnost da prehrana utječe na tu ravnotežu je i dalje pod upitnikom.

Prednosti dijete

Dijeta se temelji na nizu namirnica koje su bogate hranjivim tvarima i koje bi trebale zauzimati važan dio prehrane. Potenciranje takvih namirnica je osobito pogodno za vegetarijance fleksiterijance te može, u određenoj mjeri, pogodovati zdravlju.

Nedostaci dijete

Dijeta vrlo lako može postati neuravnotežena te postoji rizik od brojnih deficita osobito deficita esencijalnih masnih kiselina, selena i joda. Nepotrebno stigmatizira neke namirnice koje se ističu visokom nutritivnom vrijednošću i brojnim pozitivnim karakteristikama poput ribe i plodova mora ili jaja.
Može biti komplicirana za provođenje te nedovoljno strukturirana za pojedince koje motiviraju stroga pravila. Upitna je učinkovitost u mršavljenju.
Tjelovježba ne čini važan dio dijete unatoč činjenici da je nužna za kvalitetan gubitak kilogramai zdravlje.

24sata.hr