Amanda Gorman je prva pjesnikinja na naslovnici magazina Vogue

Amanda Gorman, koja je privukla pažnju svojim nastupom na inauguraciji predsjednika SAD-a Joea Bidena, je prva pjesnikinja koja se našla na naslovnici magazina Vogue.

Annie Leibovitz je za majsko izdanje magazina fotografisala 23-godišnju diplomiranu studenticu s Harvarda, koja je na naslovnici nosila Louis Vuitton pokrivač, koji je za potrebe slikanja stiliziran kao haljina, sa širokim i zamršenim zlatnim remenom.

Živopisni uzorak odjevnog predmeta nadahnut je afričkim naslijeđem, a dizajnirao ga je Virgil Abloh – prvi Afroamerikanac na poziciji umjetničkog direktora modne kuće Louis Vuitton.

“Prva pjesnikinja na naslovnici Voguea. Vječno sam zahvalna i ne očekujem da ću biti posljednja – jer šta je poezija, ako ne ljepota?”, napisala je Gorman u objavi na Instagramu.

Gorman se proslavila nakon dirljivog čitanja svoje pjesme “The Hill We Climb” na inauguraciji predsjednika Joea Bidena u januaru.

Nakon tog nastupa Gorman je potpisala ugovor s agencijom za modele IMG, pojavila se na naslovnici magazina Time, imala niz javnih nastupa, uključujući panel za Međunarodni dan žena s bivšom državnom sekretarkom Hillary Clinton, predsjednicom doma Nancy Pelosi i supermodelom Chrissy Teigen.

U septembru će mlada pjesnikinja objaviti dvije knjige – zbirku svoje poezije “The Hill We Climb and Other Poems” i dječiju slikovnicu “Change Sings: A Children’s Anthem”, koje su već na listi najprodavanijih na Amazonu.

Žene.ba