Brza hrana kvari raspoloženje, naročito ženama

Poslije nezdravog obroka vrlo je vjerovatno da ćete se osjećati tromo i pospano. Nedavno istraživanje ukazuje na to da nezdrava ishrana može da utiče, osim na vaš izgled i tjelesnu težinu, i na mentalno zdravlje.

Kako bi testirali da li određena vrsta hrane može da dovede do poboljšanja raspoloženja kod muškaraca i žena starijih od 30 godina, istraživači sa Univerziteta Bingamton zatražili su od ispitanika da ispune upitnik o svojim prehrambenim navikama i raspoloženju, piše Msn.

Koristeći analizu sa više varijabla, njihovi rezultati, objavljeni u časopisu „Journal of Personalized Medicine“, pokazali iznenađujuću povezanost između zdrave ishrane i pozitivnog raspoloženja. Međutim, istraživači su takođe otkrili značajnu vezu između nezdrave ishrane i lošeg raspoloženja, posebno među učesnicima.

„Otkrili smo da je kod nezdravih prehrambenih obrazaca nivo mentalnog stresa bila viša kod žena nego kod muškaraca, što je potvrdilo da su žene podložnije negativnim efektima nezdrave ishrane nego muškaraci“, rekla je Lina Begdache vodeća autorika studije.

Efekt nezdrave hrane

Međutim, nisu sve nezdrave prehrambene navike jednake kada je u pitanju mentalno zdravlje.

„Brza hrana, preskakanje doručka, kofein i hrana sa visokim glikemijskim indeksom povezani su sa mentalnim stanjima kod zrelih žena“, objasnila je Begdache.

Sa druge strane, autori studije otkrili su da su voće i tamnozeleno lisnato povrće povezani sa mentalnom dobrobitima.

Autori studije takođe su otkrili da ako vježbate, možete da smanjiti efekt nezdrave hrane na vaše mentalno zdravlje.

„Dodatne informacije koje smo saznali iz ove studije su da je vježbanje značajno smanjilo negativnu povezanost brze hrane sa mentalnim stanjima“, rekla je Begdache.

Žene.ba