Dizajnerica enterijera podijelila trikove uz koje svaki stan može izgledati skupo

Tika Prajd Edvards (Tyka Pyde Edwards) je poznata dizajnerica enterijera, trendseterica i ikona stila. U intervjuu za Insider ona je dala vrlo korisne savjete uz koje svaki dom može da djeluje skupocjeno i luksuzno, a da to ne košta mnogo.

Zakačite zavjese bliže plafonu

Okačite zavjese bliže plafonu i pustite ih da padaju po podu. To prostoriji daje iluziju visine i veličine.

Uz ovaj trik zidovi i prozori će djelovati veće, pa će i vaša soba izgledati prostranije. Te veće zavjese ne moraju da budu skupe, nekog poznatog brenda, bitno je da budu odgovarajuće veličine, pa ih možete i sašiti.

Ogledala su obavezna

Ogledala su vaše tajno oružje koje će prostoru dati dubinu, svjetlost i sofisticiranost. Velika strateški postavljena ogledala mogu reflektovati i prirodnu i vještačku svjetlost i tako će vaša prostorija biti svjetlija i prostranija.

– Ona stvaraju intrigantne vizuelne slojeve i daju osjećaj raskoši. Dobra ideja je da ogledalo stavite prekoputa prozora ili pored neke slike biste im pojačali efekt – kaže Tika.

Tri nivoa osvjetljenja

Da biste stvorili privlačnu atmosferu, trebalo bi da koristite osvjetljenje u tri nivoa: za ambijent, za neki posao i da stavite akcent na nešto. Caka je u tome da takav raspored svjetla primorava oko da ide gore-dolje, a tako se stvara iluzija da je soba veća.

– Ambijentalno osvjetljenje su zapravo lusteri ili ugradno osvjetljenje na plafonu. Drugi tip osvjetljenja su elegantne stone lampe, lampe za čitanje ili osvjetljenje u kuhinji ispod ormarića. Konačno, osvjetljenje koje daje nečemu akcent ističe određene arhitektonske karakteristike, umjetnička dela ili dekorativne elemente. Dobra ideja su zidni svijećnjaci na struju, svjetla za slike ili dobro postavljene podne lampe koje imaju fokus – ističe ona.

Dekorativni gipsani detalji na zidovima

Dekorativno oblikovanje zidova, recimo gipsanim lajsnama, može biti jeftin način da date arhitektonski šarm vašem prostoru i napravite ogromnu razliku.

– Ovi ukrasi nisu samo za palače. Postoje i jeftine metode, kao što su zidni paneli koji se lijepe. Njih možete staviti u bilo koji prostor i odmah će sve djelovati bolje stilizirano – govori Tika.

Provjerite šta ima na buvljaku

Prodavnice polovne robe ili buvljak lako mogu da budu prava riznica zanimljivog namještaja ili detalja za kuću.

– Tu možete da nađete jeftin i vintage namještaj koji ima bogatu historiju i jedinstven karakter. Tako ćete svom domu dati poseban pečat. Svaki takav komad ima svoju priču i donosi autentičnost koju je teško dobiti potpuno novim proizvodima koji se masovno proizvode. Po mom mišljenju, to je pravi luksuz – kaže Tika, piše Zadovoljna.rs.

Šik ramovi

Gotovo svaka slika može da djeluje kao remek-djelo u šik, dobro odabranom ramu.

Možete i da omiljenu fotografiju (pa čak i nekog umjetničkog dela) odštampate i da u lokalnoj prodavnici pronađete upečatljiv ram koji izgleda skupocjeno.

– Malo šta djeluje luksuzno kao dobro uokvireno umjetničko djelo – navodi Tika.

Luksuzni tekstil

Namještaj možete da obložite luksuznim tekstilom poput somota, svile ili vještačkog krzna jer to daje toplinu i unosi glamur.

– Preporučujem miješanje tekstura jer to vizuelno daje dubinu i intrigu vašem prostoru. Prostorija tako neće biti jednodimenzionalna, a to se često desi ako imate samo jedan materijal u cijelom prostoru. Kada kombinujete različite teksture, pred očima je više materijala za istraživanje – savjetuje dizajnerica.

Kvalitetne ručke

Jednostavne komade namještaja možete da lijepo osvježite ako kupite kvalitetne ručke, dugmad, slavine…

– Ormari sa visokokvalitetnim spoljnim dijelovima mogu napraviti značajnu razliku u tome koliko vaš prostor vrijedi. Nećete nikad pogriješiti ako izaberete detalje od starinskog ili brušenog mesinga, sa mat crnom bojom ili poliranim hromom. Te sitnice mogu u trenu da modernizuju vašu kuhinju ili kupatilo.

Zelena elegancija

– Bujno zelenilo daje svježinu i prefinjenost svakoj prostoriji. Biljke prirodno popravljaju raspoloženje i mogu da transformišu vaš dom iz dosadnog prostora u tropsku oazu.

Bez nereda

Na kraju, ništa od svega ovoga neće imati mnogo efekta ako je stan u neredu.

– Najisplativiji način da učinite da vaš dom djeluje skuplje je da raščistite haos. Čist, organizovan prostor uvijek izgleda uglađenije i elegantnije. Čak i ako stan dobro dekorišete, neće biti efekta ako je preko svega gomila veša za peglanje. Što više čistog prostora imate, prostorija izgleda veća. I ne zaboravite, nije poenta u tome koliko ćete potrošiti, već koliko pametno stilizujete svoj prostor – savjetuje Tika.

(Žene.ba)