Lifestyle

Jedan savršeni recept za pleteni hljeb sa makom

Autor: Žene.ba

Jedan od naših najdražih food blogera objavio je recept za tzv. "Challah" s makom. U pitanju je pleteni hljeb, koji ne samo da izgleda savršeno, nego je i prefin. Iako se priprema čini kompleksna na prvu, ne brinite, nije baš tako, a definitivno će se isplatiti ukoliko se upustite u ovaj kulinarski proces zbog čijeg ćete finala biti iznimno zadovoljni i siti. Recept Chefa Darka pronađite u nastavku...

Tijesto:

120 ml mlijeka (ugrijano)
1 čajna žlica suhog kvasca
100 g šećera
3 jaja
1 žutanjak
1 čajna žlica ekstrakta od vanilije
¼ čajne žlice ekstrakta od badema
610 g glatkog brašna, plus za razvijanje tijesta
1 ¼ čajne žlice krupne morske soli
115 g maslaca (narezan na kockice i sobne temperature)
1 žlica mlijeka

Nadjev:

115 g maslaca
55 g tamnog smeđeg šećera
1 bjelanjak
3 jušne žlice kaka u prahu (ne zaslađenog)
3 jušne žlice maka
2 čajne žlice mljevenog kardamoma

Isto takav princip napravimo s drugom polovicom tijesta. Kada su gotove role premazati s malo maslaca, prekriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperature oko 1 sat. Kada ste dobili željeni oblik, prekriti s plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperature oko sat i pol. Zadnjih pola sata zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U maloj zdjelici izmiješati preostalo jaje sa žlicom mlijeka. Premazati tijesto sa smjesom i peći nekih 35-40 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije finu zlatnu boju. Izvaditi iz pećnice i ostaviti 15 minuta da se ohladi prije rezanja i služenja.

Buro 24/7