Kalcijum važan za kvalitet života

Kalcijum predstavlja jedan od važnijih minerala za rast i razvoj svakog djeteta. Njegov nedostatak utiče na kvalitet života. Otkrivamo vam prve znake nedostatka kalcijuma.
Grčevi

Grčevi ispod pazuha, u bedrima i rukama dok se kreće su prvi znak da vaše dijete ima manjak kalcijuma. Ukoliko unosi dovoljnu količinu tečnosti, ima normalan nivo hemoglobina u krvi, a i dalje osjeća bolove u mišićima to može biti osnovni pokazatelj da nema dovoljan unos ovog minerala.

Krte kosti

Kako bi naše kosti tokom odrastanja dostigle potrebnu čvrstinu neophodan im je kalcijum i zbog toga manjak ovog minerala u tijelu dovodi do češćih lomova, čak i pri manjim povredama. Nedostatak kalcijuma kod djece uz nedostatak vitamina D može dovesti do ozbiljnijih stanja poput rahitisa.

Slabi nokti

Jedan od pokazatelja manjka kalcijuma su svakako i lomljivi nokti. Ukoliko primijetite da vašem djetetu pucaju nokti čak i pri svakodnevnim radnjama obezbijedite mu unos namirnica bogatih ovim mineralom.

Slab imunitet

Manjak kalcijuma predstavlja dobru podlogu za razvoj disajnih i crijevnih infekcija. Takođe, smanjuje mogućnost našeg tijela da se bori protiv bolesti.

Nesanica

Nesanica kod djece može biti uzrokovana iz više razloga, a jedan od njih je i nedostatak kalcijuma. Osim nesanice, nedostatak kalcijuma izaziva i napade straha i mentalne smetnje koje povećavaju stres i umor.

IZVORI KALCIJUMA

Mliječni proizvodi

Najbolji izvor kalcijuma su sir, mlijeko i jogurt. Pobrinite se da vaše dijete ima bar jedan mliječni obrok dnevno.

Sitna plava riba

Sardine su bogate omega3 masnim kiselinama koje su važne za pravilan razvoj mozga, a bogate su i kalcijumom i vitaminom D.

Zeleno povrće

Kelj i brokula su povrće koje morate uvrstiti u ishranu vašeg djeteta jer obiluje kalcijumom i pomaže u jačanju imuniteta.

Sjemenke

Kalcijum je dosta zastupljen i u susamovim sjemenkama i pomaže u očuvanju čvrstoće koštane mase.

Sok od narandže

Narandže ili svježe cijeđeni sok od narandže bogat je vitaminom C, ali i kalcijumom.

(Cuvajzdravlje.ba / NN)

Komentariši