Najljepša sela na svijetu

Od srednjoeuropskog sela Rothenburg pa do romantičnog engleskog mjestašca gdje se nižu kućice obrasle zelenim bršljanom, zabačenog sela u švicarskim Alpama, jedne od lokacija na kojoj se snimao film ‘Gospodar prstenova’ pa do dalekih Farskih otoka između Islanda i Norveške, sigurni smo da ćete poželjeti posjetiti neku od ovih spektakularnih lokacija.

Odlučili smo vam otvoriti prozor u svijet sela Gasadalur koje zapanjuje svojim prirodnim ljepotama, a nalazi se na samoj obali ‘ovčjih otoka’. Pogledajte planinsko selo u Iranu koje unatoč neimaštini vrvi životom. Uđite u vilinski svijet kuća u Walesu ili pak zakoračite na jedan od otoka Aran gdje se na prostranim pustopoljinama ritmično izmjenjuju nizovi sivog kamenja, trava i cvijeća, koji stvaraju bezvremensku sliku savršenstva.

 

Gasadalur
Planinsko selo u Iranu
Vilinska kuća u Walesu
Otok Aran

Ako volite zimsku idilu posebno će vam se svidjeti prizor sela Nuuk na Grenlandu ili pak mjestašca koje se prostire podno francuskog gorostasa Mont Aiguille. Reine u Norveškoj će oduševiti sve ljubitelje ribolova, a kako se nalazi na samom sjeveru Europe nije za one zimogrozne. Hladnim predjelima pridružuje se i jedno od ruskih sela koje nema mnogo stanovnika, no zato osvaja svojim položajem podno planine prekrivene snijegom.

Nuuk na Grenlandu
Selo podno Mont Aiguillea
Reine u Norveškoj
Rusko selo

Za one koji radije biraju tropske krajeve tu je Maluku u Indoneziji što u prijevodu znači ‘Zemlja mnogo kaljeva’. St. Julians na Malta već godina privlači ljubitelje ronjenja, a cjelokupnoj turističkoj atraktivnosti pridonosi i neodoljiva mediteranska arhitektura. Meteora – skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama, koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji i danas kriju tajnu svoga nastanka. A ako ste planinski tip ostat ćete očarani selom Amden smještenim u švicarskim Alpama, koje neodoljivo podsjeća na radnju filma ‘Heidi’.

Maluku u Indoneziji
St. Julians na Malti
Meteora
Amden u Alpama

A suživot s prirodnom nije stran niti stanovnicima Tobermorya u Škotskoj kojeg karakteriziraju raznobojne kućice i neprekidno glasanje galebova. Jedno od najljepših svjetskih sela je i ‘Hobbit town’ na Novom Zelandu građeno isključivo za potrebe filma ‘Gospodar prstenova’. A kao točku na ‘i’ donosimo vam Grožnjan – istarsko mjestašce čije ulice odišu umjetnošću i bogatom kulturnom baštinom.

Tobermory u Škotskoj
‘Hobbit town’ na Novom Zelandu

She.hr