Njega kože poslije tridesete: Tri najčešće greške koje žene prave

Iako s godinama počinjemo više da ulažemo u njegu kože i lica, dermatologinja Shereene Idriss iz New Yorka tvrdi da nije potrebno trošiti velike iznose novca na skupu kozmetiku, jer koža počinje gubiti na volumenu.

Na društvenoj mreži Tiktok je objasnila da se koža mijenja kako starimo i objavila dokazana rješenja za usporavanje starenja. Shereene je objasnila da je njen video-snimak pravi za one žene koje su u tridesetima i koje se osjećaju kao da im je koža iznenada “pala”.

“Ja sam certifikovani dermatolog i uskoro ću napuniti 40 godina, a ovo je najvažnije što bi trebalo da znate o svojim tridesetima. Nikakva količina kreme, hidratantne kreme, peptida, retinola, kiseline za piling ili kreme za sunčanje neće vratiti volumen vašem licu”, rekla je dermatologinja, piše najžena.alo.rs.

Dodala je i da se povećanje volumena može postići samo kozmetičkim zahvatima koji zahtjevaju iglu, ali je moguće spriječiti starenje pravilnom rutinom njege kože.

“Od najvećih stvari koje sam primjetila da se ljudima razvijaju u tridesetima, a koje pridonose starijem i umornom izgledu kože, jesu ove tri stvari:

Broj jedan je promjena boje i neujednačen ton kože. Štetan utjecaj sunca iz mladosti pojavljuje se na licu, a ključno je korišćenje proizvoda za promjenu boje i hiperpigmentaciju.

Akne su broj dva, jer vam u tridesetima više rade hormoni. Vaša koža postaje masnija i mnoge žene razviju hormonske akne. Azelaična kiselina izvrstan je dodatak vašoj rutini da biste to smirili.

I posljednje, fine linije i bore. Nekoliko srećnika ih razvije kasnije u životu – u četrdesetima, a neki ljudi ih dobiju u tridesetima. One su neizbježne, ali možete pomoći oporavku svoje kože tako što ćete joj dati hranjive supstance koje su joj potrebne.”

(Zene.ba)