Novaković: Društvo mora mijenjati sistem vrijednosti

Tragični događaji, ranije ovog mjeseca u Srbiji, ukazuju na činjenicu da je društvo generalno u velikoj krizi i da mora mijenjati sistem vrijednosti – smatra psiholog Čedo Novaković.

– Mnogo je traume u kratkom vremenskom intervalu, tim prije što se radi o tragediji među mladim ljudima. Kad se radi o tim događajima, ali i kad se prisjetimo svega što se dešava u svijetu primjetno je da je društvo općenito u velikoj krizi. Svako društvo koje ima problem teško može odgajati zdrave i normalne ljude. Teško je biti normalan i ponašati se normalno, teško je rješavati probleme koje prolaze pojedinci, grupe ljudi, možda čak i narodi – konstatira Novakovića u izjavi za Fenu.

Prema njegovom mišljenju, jedan od najvećih faktora za takvo stanje su tzv. društvene mreže gdje se projektovanje osobnih ili grupnih pravila ponašanja vrši neselektivno i bez kontrole. Niko ne piše o krizi morala. Potpuno su, kaže, izmijenjene neke društvene norme.

– Ono što je prije 20 ili 30 godina bilo negativno i/li kažnjivo sad je postalo model ponašanja. Pravila ne važe za svakoga podjednako. Mladi ljudi, kao osobe u razvoju i osjetljivije/drugačije od odraslih ljudi, imaju mogućnost (putem društvenih mreža i brzog tehničkog napretka) brže i lakše pratiti sve što se dešava u svijetu. To su uglavnom sadržaji gdje se propagiraju vrijednosti koje niko normalan ne može smatrati pozitivnim – ocjenjuje Novaković.

Ističe da je sve više negativnih događaja što upućuje na zaključak da su ljudi, gledano iz ugla nacionalnog, socijalnog, ekonomskog, kulturološkog, prilično nezadovoljni i frustrirani.

– I masovne pogreške (ekonomske, političke) često se prelamaju kroz individualno, često kod ljudi stvaraju depresiju, anksioznost, strahove ili neke epizode koje su potpuna desktrukcija. Teško je to sve pretpostaviti, predvidjeti i boriti se protiv toga, ali je neophodno. Društvo mora mijenjati sistem vrijednosti – naglasio je psiholog Čedo Novaković.

(Fena)