Ovogodišnja Met Gala održat će se u septembru uz dresscode “američka nezavisnost”

Iako se Met Gala tradicionalno održava prvog ponedjeljka u maju, ove godine njeno održavanje pomjereno je na 13. septembar zbog pandemije koronavirusa. Zvanični dresscode za ovogodišnje intimnije izdanje najvažnijeg modnog događaja godine je “američka nezavisnost”.

Prošlogodišnje, kao i izdanje gale za 2021. godinu je odgođeno zbog pandemije. I dok je izložba koja prati galu zaista otvorena u Met muzeju prošle godine, nije bilo pratećeg crvenog tepiha, prenosi Klix.ba.

Međutim, ove će godine izložba imati dva čina: prvi, pod nazivom “U Americi: Leksikon mode” koji će biti mala predstava koja će se održati ovog septembra, drugi dio, kontinuirani uvid u slavu američke modne industrije, bit će predstavljen 2022. godine – proslavom tradicionalno zakazanom za prvi ponedeljak u maju.

Prvi dio izložbe, “Leksikon mode”, otvorit će se 18. septembra, 5 dana nakon Gale, u Kostimografskom centru Anna Wintour u Met muzeju, obilježavajući 75. godišnjicu Instituta za kostim.

Domaćini Gale rezervisane za 13. septembar bit će glumac Timothée Chalamet, pjevačica Billie Eilish, pjesnikinja Amanda Gorman i teniserka Naomi Osaka uz počasne domaćine Toma Forda, Adama Mosseria i Annu Wintour.

Drugi dio, “Antologija mode”, otvorit će se 5. maja 2022. godine u prostorijama američkog krila Met muzeja.

Kada je u pitanju dresscode “američke nezavisnosti” koji su nametnuli organizatori, Vogue ističe da ima posebno značenje uzevši u obzir trenutne uslove pandemije i brojna ograničenja te kako će podsjećanje na postulate nezavisnosti doprinijeti “novootkrivenom osjećaju slobode”.

Žene.ba